Iraanse man doodgeschoten die uit protest uitschakeling van Iran vierde

Een Iraanse man die de uitschakeling van het Iraanse nationale voetbalelftal op het WK voetbal aan het vieren was, is door de veiligheidsdiensten om het leven gebracht. Dat hebben Iraanse mensenrechtenorganisaties meegedeeld.

Aanhangers van de protestbeweging die al wekenlang tegen het Iraanse regime betoogt, kwamen na de voetbalwedstrijd tegen de VS op straat om de nederlaag te vieren. De 27-jarige Mehran Samak reed toeterend met zijn auto door de straten van Bandar Anzali, een stad ten noordwesten van Teheran, toen hij door de Iraanse veiligheidsdiensten werd doodgeschoten. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR), die vanuit Oslo opereert. ‘Samak werd in het hoofd geschoten na het verlies van de nationale ploeg tegen de Verenigde Staten’, staat te lezen op het Twitteraccount van IHR.

De organisatie Center for Human Rights in Iran (CHRI), gevestigd in New York, heeft ook beelden van de begrafenis verspreid. In de video wordt ‘dood aan de dictator’ geroepen. Deze slogan is gericht aan de leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei.

Langdurige protesten

Heel wat Iraanse manifestanten juichen de nederlaag van het nationale elftal tegen de VS toe. Ze zien de nationale ploeg als vertegenwoordigers van het regime in Teheran. Voor de start van haar eerste wedstrijd, tegen Engeland, weigerden de Iraanse spelers nochtans mee te zingen met het volkslied. Maar de twee volgende wedstrijden werd er wel meegezongen, wat door een deel van de protestbeweging als een vorm van verraad wordt gezien. Volgens mediaberichten werden de Iraanse spelers en hun familieleden na de eerste WK-wedstrijd onder druk gezet door het regime.

In Iran vinden sinds midden september aanhoudende protesten plaats, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze door de politie opgepakt was voor een overtreding van de islamitische kledingvoorschriften. Er wordt hard opgetreden tegen de betogers. Volgens mensenrechtenorganisaties kwamen al minsten 448 Iraniërs om het leven, onder wie ook een zestigtal minderjarigen. Teheran heeft maandag voor het eerst erkend dat bij de protesten ‘meer dan driehonderd doden’ zijn gevallen.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen