camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 30 november 2022 om 17.00 uur

1Leerkracht van Lierse school ontkent seksueel grensoverschrijdend gedrag

De leerkracht van het Sint-Aloysiusinstituut in Lier die door verschillende leerlingen beschuldigd wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag, ontkent de aantijgingen met klem. Dat meldt zijn advocaat John Maes in een persmededeling.

Enkele leerlingen van de beroepsopleiding verpleegkunde (HBO5) hadden bij de directie geklaagd dat de leerkracht onder meer examenvragen zou hebben verstrekt in ruil voor naaktfoto’s. Het parket van Antwerpen heeft een onderzoek gestart.

2Helft van de treinen rijdt op tweede dag van spoorstaking

  belga

Door een stakingsactie van de treinbestuurdersvakbond ASTB rijdt woensdag ongeveer de helft van de treinen, zoals gepland in de alternatieve treindienst. Donderdag, de laatste dag van de machinistenstaking, verwacht de NMBS hetzelfde. In tegenstelling tot dinsdag verliep de ochtendspits woensdag relatief rustig, in lijn met het gemiddelde.

3Belgische economie toch nog niet in recessie

Ondanks de torenhoge gasprijzen groeide de Belgische economie in het derde kwartaal van dit jaar met 0,2 procent. Nochtans ging de industrie volop op de rem. De gasprijzen die in de zomermaanden op 320 euro per MWh piekten, deden hele industrietakken stilvallen. De industriecomponent in het bbp kromp met een stevige 0,9 procent in het derde kwartaal. Ook de investeringen zakten met 0,5 procent.

Dat de economie in zijn totaliteit toch niet is gekrompen, is te danken aan de Belgische consument. Die consumeerde 0,7 procent meer dan het kwartaal ervoor. De reden hiervoor is wellicht dat de zomermaanden in het derde kwartaal vallen. Het was de eerste zomer zonder coronarestricties.

4Rechtbank veroordeelt racistische uitspraken ten aanzien van Pierre Kompany

Pierre Kompany.  Marc Gysens

In de zomer van 2020 werd Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren, online racistisch bejegend door Belgen. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft een van de daders veroordeeld voor racisme en aanzetten tot haat. ‘Een primeur voor ons land’, reageert Kompany. ‘Ik hoop dat ik net als iedereen in de toekomst sneller naar het gerecht kan stappen voor soortgelijk racisme.’

5Amerikaanse Senaat keurt wet homohuwelijk goed

Senator Chuck Schumer.  epa

‘Liefde is liefde, en alle Amerikanen zouden het recht moeten hebben om de persoon te huwen van wie ze houden.’ Dat zegt de Amerikaanse president Joe Biden vanuit het Witte Huis, nu de Amerikaanse Senaat een wet heeft goedgekeurd die het homohuwelijk in heel de Verenigde Staten moet erkennen.

Voortaan is het er in alle staten verboden om een huwelijk niet te erkennen op basis van sekse, ras of etniciteit. Dat betekent dat de staten niét verplicht zijn om een homohuwelijk te voltrekken, maar dat de staten wél verplicht zijn een homohuwelijk te erkennen dat in een andere staat werd voltrokken.

6Speurders zoeken in Damse Vaart naar machinepistool van Bende van Nijvel

Op zoek naar in de Damse Vaart.  belga

Woensdagochtend zochten politiespeurders en duikers van de Civiele Bescherming in de Damse Vaart naar een wapen dat zou hebben toebehoord aan de Bende van Nijvel. Het wapen, een uzi-machinepistool, zou indertijd door de latere eigenaar in het kanaal geworpen zijn. De zoekactie heeft geen resultaat opgeleverd.

7Wielrenner Davide Rebellin omgekomen in verkeersongeval

Davide Rebellin (51) is in Italië omgekomen bij een verkeersongeval. Dat melden Italiaanse media. Hij werd tijdens een rit met de fiets aangereden door een vrachtwagen. Pas een maand geleden ging de Italiaan na een lange carrière officieel met wielerpensioen. In 1992 werd hij profwielrenner. In zijn loopbaan won hij klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik (2004), de Amstel Gold Race (2004), de Waalse Pijl (2004, 2007 en 2009), het Kampioenschap van Zürich (1997) en een etappe in de Giro (1996).

8Alibaba-oprichter Jack Ma woont al zes maanden in Tokio

Jack Ma.  afp

Oprichter en voormalige topman van de Chinese e-commerce-gigant Alibaba, Jack Ma, woont al bijna zes maanden in het Japanse Tokio. Dat bericht de krant Financial Times. Eind 2020 verdween de flamboyante ondernemer enkele maanden van de radar, na kritiek op de Chinese autoriteiten.

9Voormalige Chinese leider Jiang Zemin overleden

Jiang Zemin.  ap

Tussen 1993 en 2003 was Jiang Zemin president van China. In de nasleep van de onderdrukking van de manifestaties op het Tiananmenplein in Peking kwam hij aan de macht. Hij begeleidde de transformatie van China tot een wereldmacht. Toen hij de fakkel doorgaf aan Hu Jintao, was het de eerste keer in de geschiedenis van de Chinese Communistische Partij dat een vreedzame machtswissel plaatsvond in het Politburo. Jiang Zemin werd 96 jaar.

Aangeraden

Niet te missen