Foto:  photonews

Juryleden in assisenzaken hebben voortaan recht op tien gratis sessies bij therapeut

Juryleden in assisenzaken die na het proces nood hebben aan psychologische ondersteuning hebben voortaan recht op tien gratis sessies bij een therapeut, meldt de federale overheidsdienst Justitie. Woensdag wordt de jury voor het proces over de terreuraanslagen in Brussel samengesteld.

Wie jurylid is tijdens een assisenzaak kan geconfronteerd worden met harde beelden en aangrijpende getuigenissen. Tijdens het proces mogen juryleden niet beïnvloed worden door derden, maar nadien is psychologische begeleiding vaak geen overbodige luxe.

De FOD Justitie biedt die nu ook gratis aan. Juryleden hebben recht op maximaal tien sessies bij een therapeut. Als na afloop verdere begeleiding nodig is, kan die worden verdergezet, maar dan wel op kosten van de patiënt.

Justitie werkt daarvoor samen met Pobos, een adviescentrum voor welzijnszorg dat hulp organiseert na schokkende gebeurtenissen of psychosociale problemen. De psychologische ondersteuning is er ook voor magistraten en andere medewerkers van justitie die te maken krijgen met ingrijpende werkgerelateerde problemen, zoals een veiligheidsincident.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen