camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 29 november 2022 om 17.00 uur

1 Premie van 750 euro zal niet voor iedereen zijn

Het loonakkoord was een succesje voor de regering-De Croo  belga

Bedrijven die heel veel winst maken, kunnen een eenmalige premie tot 750 euro uitkeren. Dat kwam uit het loonoverleg van de federale regering gisteren. Maar ook al klinkt zo’n nettopremie van 750 euro veel werknemers als muziek in de oren, de kans dat u dat bedrag effectief op de rekening krijgt, is niet zo groot. Veel werknemers zullen een lagere premie krijgen, of zelfs helemaal niets. Werkgevers en vakbonden zullen zelf per sector moeten bepalen wat ‘veel winst’ precies betekent, en welke premie daaraan wordt gekoppeld.

   • Na het loonakkoord: maakt u kans op een premie van 750 euro van uw werkgever?

2Inflatie stijgt niet langer

Door de dalende aardgasprijs is het Belgische inflatiecijfer voor november beperkt tot 10,63 procent. In oktober was dat nog 12,27 procent. Energie was weliswaar nog altijd 36 procent duurder dan een jaar geleden, maar in oktober was dat nog 63 procent. Vooral de elektriciteitsprijs is de afgelopen maanden gedaald: die is nu 13,5 procent lager dan in oktober. Aardgas werd in een maand 11,4 procent minder duur. Daardoor zet de trend van de afgelopen maanden zich door: het belang van energie in de stijgende levensduurte neemt af, dat van voeding neemt toe. Voedingsprijzen zijn in een jaar tijd met 14,5 procent gestegen.

   • Dalende gasprijs tempert inflatie

3Huiszoeking bij DPG Media

DPG Media heeft zijn hoofdkwartier in Antwerpen  belga

Concurrentiewaakhond BMA heeft een huiszoeking uitgevoerd bij DPG Media, de uitgever van onder andere Het Laatste Nieuws, De Morgen en Dag Allemaal. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar mogelijke kartelvorming. De BMA vermoedt dat DPG Media en de distributeur afspraken hebben gemaakt over de aanbestedingsprocedure voor de bezorging van kranten en tijdschriften voor de periode 2023-2027. ‘Daarnaast bestaat het vermoeden dat deze bedrijven concurrentiegevoelige informatie hebben uitgewisseld met betrekking tot de distributie van kranten en tijdschriften’, meldt de BMA.

4Hazard en Courtois sussen en blikken vooruit

  belga

Na het verlies tegen Marokko zondagavond liep de spanning op in het Belgische kamp op het WK voetbal in Qatar. Tijdens een persconferentie deze middag ontkende aanvoerder Eden Hazard dat hij en Jan Vertonghen hadden gevochten. ‘Hij is ook groter dan ik, hé’, zei Hazard. Samen met doelman Thibaut Courtois verzekerde hij dat de ploeg het povere spel van de vorige match grondig had besproken, en dat de neuzen in dezelfde richting staan voor donderdag. ‘Tegen Kroatië moeten we onze mindset veranderen. Het kan onze laatste WK-match zijn.’

   • Volg de laatste WK-updates in onze blog

5Start treinstaking leidt toch tot zware ochtendspits

Tijdens vorige treinstakingen was het dikwijls extra kalm op de baan omdat veel mensen thuis werkten, maar dat bleek vandaag niet het geval. Het Vlaams Verkeerscentrum mat veel fileleed, om negen uur stond er nog meer dan tweehonderd kilometer file. Het grote verschil met deze staking is dat ze niet één, maar drie dagen duurt. ‘Drie dagen op rij wegblijven op kantoor is voor veel mensen niet haalbaar’, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Ook morgen en overmorgen rijdt er een beperkt aantal treinen, door acties van een kleine machinistenbond.

   • Wat is de ASTB, de kleine machinistenbond die de treinen stillegt?

6Naziroofkunst in België: nabestaanden eisen werken terug van musea

‘Portret van Ludwig Adler’ van Oskar Kokoschka.Museum voor Schone Kunsten Gent

België houdt al jaren vol dat er geen naziroofkunst in zijn musea zit. Maar dat klopt niet. Negen schilderijen en dertien werken op papier kunnen worden teruggeëist. Advocaten van nabestaanden bereiden volop de claims voor en plannen er zelfs nog dit jaar in te dienen, blijkt uit onderzoek van De Standaard. Het gaat onder meer om werken gemaakt door Oskar Kokoschka, Magnus Zeller en Roelant Savery. De eerste problematische kunstwerken kwamen al in de ­jaren vóór de Duitse bezetting in Belgische musea terecht. Vluchtelingen ruilden kunst tegen een visum of schonken schilderijen om bescherming te krijgen, waardoor Belgische musea tijdens de naziperiode hun collecties tegen gunstige voorwaarden wisten te verrijken.

   • Hoe musea hun voordeel deden met de wanhoop van vluchtelingen

7Oekraïne vreest nieuwe aanvalsgolf Russen

In heel Oekraïne ging vandaag het luchtalarm af. Dat meldden autoriteiten aan het persbureau Reuters. Ze vrezen nieuwe Russische aanvallen met raketten en drones. De laatste golf van aanvallen van de Russen is bijna een week geleden. President Zelenski waarschuwde eerder al voor nieuwe Russische aanvallen op de energie-infrastructuur van zijn land. Hoewel er nog geen explosies gemeld zijn, blijven de autoriteiten op hun hoede. ‘De laatste keer was een aanval ook vermomd als een trainingsvlucht, dus we zullen zien’, aldus Vitaly Kim, gouverneur in de regio Mykolajiv.

   • Liveblog oorlog in Oekraïne

8Achtervolging op Antwerpse Ring, verdachte zet het op een lopen

Een bestuurder is dinsdag bij de Kennedytunnel richting Gent gecrasht na een achtervolging op de Antwerpse Ring. De verdachte sloeg daarna op de vlucht, maar werd na een korte klopjacht ingerekend op Linkeroever. Bij de achtervolging te voet werden ook honden en een drone ingezet. De federale wegpolitie wilde de bestuurder ter hoogte van Brecht om een nog onduidelijke reden controleren, maar de man ging er met hoge snelheid vandoor richting Antwerpen.

9Vooruit gebruikt zelf de geheime farmadeals die het tot voor kort bestreed

  belga

Via een geheime farmadeal met de Amerikaanse farmareus Vertex kon minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de prijs voor een duur medicijn tegen mucoviscidose naar beneden halen. Maar daardoor is het vandaag voor de ­belastingbetaler onduidelijk hoeveel de Belgische staat precies moet betalen. Dat stuit oppositiepartij PVDA tegen de borst. In het federaal parlement dringt de partij aan op ­inzage in het contract, zeker omdat er nog een farmadeal op komst is.

Vier jaar geleden was precies Vooruit de voortrekker in de strijd tegen de geheime farmadeals waarvan toenmalig minister van Volks­gezondheid Maggie De Block (Open VLD) steeds vaker gebruikmaakte.

   • Onder Vandenbroucke is er niet veel veranderd aan de praktijk van de geheime contracten

10Onderzoek naar ‘naaktfoto’s in ruil voor examenvragen’ in Lierse school

Er loopt een opsporingsonderzoek naar mogelijk strafbare feiten in het Sint-Aloysiusinstituut (SAL) in Lier. Uit getuigenissen is daar gebleken dat er mogelijk een ernstig geval van grensoverschrijdend gedrag van een leerkracht was. Die zou, volgens de aanklacht, examenvragen hebben verstrekt in ruil voor naaktfoto’s. Meerdere leerlingen van de beroepsopleiding verpleegkunde dienden een klacht in nadat een leerkracht examenvragen zou hebben verstrekt in ruil voor naaktfoto’s. Er zou ook sprake zijn van seksuele handelingen in de kelder van de school.

Aangeraden

Niet te missen