Foto:  belga

Nieuwe nationale vakbondsbetoging uitgesteld naar 16 december

De vakbonden zouden normaal gezien op 15 december verzamelen in Brussel voor een nieuwe nationale betoging. Dat werd nu met een dag uitgesteld, meldt een woordvoerder van de socialistische vakbond ABVV woensdag aan persagentschap Belga. Ook de christelijke vakbond ACV en de liberale ACLVB zullen aan de betoging deelnemen, lieten ze eerder al weten.

De actie op 15 december organiseren bleek moeilijk aangezien er die dag verschillende evenementen plaatsvinden in de hoofdstad, waaronder een Europese top. De beslissing om opnieuw de straat op te trekken, valt daags nadat de federale regering een verzoeningsvoorstel afklopte om de loononderhandelingen tussen bonden en werkgevers vlot te trekken. Maar dat voorstel vindt geen genade bij het ABVV.

'Het verzoeningsvoorstel van de regering, met 0 procent loonmarge en een cheque van maximaal 750 euro, volstaat niet. Het is een pleistertje op een gapende wonde', zegt de vakbond op Twitter. 'Op 15/12 komen we in gemeenschappelijk vakbondsfront op straat voor een nationale betoging in Brussel.'

Gemeenschappelijk vakbondsfront

Ook het ACV besliste dinsdag na verschillende contacten om in gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV, ABVV en ACLVB actie te voeren op 15 december, aldus de woordvoerder. De actie is voor het ACV heel belangrijk gezien de Europese top die dan plaatsvindt in Brussel, klinkt het. ACV wil met de actie doorduwen voor een prijsplafond. 'Energie blijft een grote bekommernis voor onze leden.'

Op 9 november was er een nationale actie- en stakingsdag. ACV en ABVV mobiliseerden hun leden toen om te pleiten voor een prijsplafond voor gas en elektriciteit en tegen de loonnormwet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden