Foto: isopix

Chip in bal bewijst: geen doelpunt voor Ronaldo

Cristiano Ronaldo claimde maandagavond het eerste Portugese doelpunt in de WK-match tegen Uruguay, maar de Fifa wees de treffer toe aan Bruno Fernandes. Een correcte beslissing, zo blijkt uit analyse van sensoren die in de bal zijn aangebracht.

Volgens Ronaldo raakte hij de voorzet van Fernandes nog licht met het hoofd en scoorde hij zo dus zijn negende WK-treffer, waarmee hij de Portugese legende Eusebio zou evenaren. Maar de zogenaamde ‘connected ball technology’ die in elke officiële WK-bal van Adidas zit, laat er geen twijfel over bestaan dat het doelpunt toekomt aan Fernandes.

Fernandes, die daarna ook de 2-0 maakte, zei na de match dat het onbelangrijk is wie heeft gescoord, maar benadrukte wel dat ‘we weten dat Ronaldo een aanvaller is en op doelpunten uit is’.

Geen hartslag

‘Wij kunnen definitief aantonen dat er geen contact van Cristiano Ronaldo is geweest bij de eerste goal’, zegt een woordvoerder van Adidas. ‘Er is geen externe kracht op de bal gemeten aangezien er geen “hartslag” in onze metingen en grafieken is vastgesteld. De 500Hz IMU sensor die in de bal zit, laat ons toe heel accuraat te zijn in de analyse.’

De Portugese bond zou nochtans zelfs ‘bewijzen’ hebben voorgelegd dat Ronaldo wel degelijk z’n 119de internationale doelpunt had gescoord, maar zonder succes dus.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen