Foto:  AP
Tech

Elon Musk zit op ramkoers met Apple

Twitter-ceo Elon Musk zoekt op zijn eigen sociale medium de confrontatie op met iPhone-maker Apple. In een lange reeks tweets beschuldigt hij Apple van van alles, zoals het installeren van censuur. ‘Haat Apple de vrije meningsuiting in Amerika?’, zo vraagt hij zich af.

Musk komt tot die veronderstelling omdat Apple niet langer zou adverteren op Twitter – een beslissing die nochtans talloze andere grote bedrijven ook hebben genomen, sinds Musk er aan het hoofd staat en er een ‘alles kan, alles mag’-aanpak installeerde. Musk zegt ook dat Apple ‘Twitter uit de App Store dreigt te gooien, zonder ons te zeggen waarom’. Mogelijk heeft dat te maken met de toename van bagger op Twitter, zoals racisme en haatspraak. Apple heeft eerder al vaak apps uit de appwinkel verwijderd die Apple’s regels rond moderatie en schadelijke content schonden.

Opmerkelijk: afgelopen weekend verwijderde Phil Schiller, een Apple-topman die de app-store overziet, zijn veel gevolgde Twitter-account.

Maar het grootste probleem van Musk lijkt de 30 procent te zijn die Apple van aankopen in apps ­afroomt. Musk, die Twitter winstgevend wil maken met allerlei betalende opties, is niet bereid om de ‘geheime taks’, zoals hij het noemt, te betalen. Anderen, zoals Spotify en Fortnite-maker Epic, clashten daarover ook al met Apple.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden