Britse journalist hardhandig opgepakt in Shanghai

Politie in de Chinese stad Shanghai zou Ed Lawrence, journalist en cameraman voor de Britse zender BBC, geslagen en geschopt hebben. Hij werd gisteren tijdens de protesten in de stad gearresteerd en vastgehouden ‘voor zijn eigen bestwil, zodat hij geen covid zou oplopen in de mensenmassa’.

Zondag meldde de Britse publieke omroep BBC dat een van haar journalisten, Ed Lawrence, werd opgepakt toen hij verslag uitbracht van protesten in Shanghai. De man is na enkele uren vrijgelaten. Volgens de omroep werd Lawrence geschopt en geslagen en kreeg hij handboeien om.

De journalist zelf zegt op Twitter dat minstens één bewoner is gearresteerd toen die hem probeerde beschermen tegen het politiegeweld.

‘Niet geïdentificeerd als journalist’

De BBC is ontsteld ‘dat een geaccrediteerd journalist bij het uitoefenen van zijn functie op die manier is aangevallen’. Bij zijn vrijlating verklaarden de lokale autoriteiten dat hij in zijn eigen belang was aangehouden, om hem te behoeden voor een besmetting met covid in de massa betogers. ‘Wij beschouwen dit niet als een geldige uitleg’, aldus de BBC.

De Chinese autoriteiten ontkennen intussen dat de man zich identificeerde als journalist, meldt Belga. ‘Volgens wat wij van de bevoegde autoriteiten in Shanghai hebben vernomen, heeft hij zich niet geïdentificeerd als journalist en heeft hij niet vrijwillig zijn persaccreditatie voorgelegd’, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian. Hij riep de buitenlandse media op om ‘de Chinese wetten en regels te respecteren wanneer zij in China zijn’.

De Britse minister van Handel Grant Shapps noemt het door de BBC gemelde geweld ‘onaanvaardbaar’ en ‘zorgwekkend’. ‘Wat er ook gebeurt, de persvrijheid moet heilig zijn’, zei de minister maandag op radiozender LBC.

Ongezien protest tegen president Xi

De Chinese politie heeft maandag opnieuw mensen opgepakt in Shanghai, waar manifestanten afgelopen weekend opnieuw bijeenkwamen om te protesteren tegen de strenge coronamaatregelen. Dat meldt een journalist van persbureau AFP.

De onvrede over de aanhoudende coronamaatregelen groeide het voorbije weekend uit tot een ongezien protest tegen president Xi Jinping. Een dodelijke brand in Ürümqi, de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang, was de directe aanleiding voor protesten in verschillende steden binnen maar ook buiten China.

Bron: BBC, Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden