Coronaprotesten in China breiden uit na dodelijke brand: ‘Weg met Xi Jinping’

Uit onvrede met de strenge coronamaatregelen van de Chinese regering zijn op meerdere plaatsen in China protesten uitgebroken. Op videobeelden is te horen hoe demonstranten ‘Weg met de Communistische Partij! Weg met Xi Jinping!’ scanderen.

Dergelijke openlijke protesten zijn zeldzaam in het autoritaire China, dat 1,4 miljard inwoners telt. De politie zou meerdere personen hebben opgepakt.

Aanleiding tot de protesten was een brand die donderdagavond was ontstaan in een appartementsgebouw in Ürümqi, de hoofdstad van de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang. Daarbij vielen zeker tien doden en negen gewonden. Op sociale media hekelden bewoners dat de strenge coronamaatregelen de hulpdiensten belemmerden bij de blus- en reddingswerken en dat de evacuatie van de bewoners bemoeilijkt werd door vergrendelde deuren in het gebouw.

In Ürümqi, net als in andere delen van Xinjiang, is al meer dan drie maanden een lockdown van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De coronacijfers in China liggen op het hoogste niveau sinds de start van de pandemie. De gezondheidscommissie meldde zondag meer dan 39.000 nieuwe besmettingen, het vierde record op rij. Peking blijft intussen vasthouden aan zijn strenge zerocovidbeleid.

In de grootste iPhonefabriek ter wereld braken afgelopen maand ook rellen uit omdat de Chinese arbeiders er in onmenselijke omstandigheden moeten werken:

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen