Foto: afp

Noord-Korea wil sterkste kernmacht ter wereld worden

Het ‘ultieme doel’ van Noord-Korea is om de sterkste kernmacht ter wereld te worden. Dat heeft leider Kim Jong-un volgens de staatsmedia van het land gezegd.

Volgens staatshoofd Kim Jong-un is het uitbouwen van een nucleair arsenaal om Noord-Korea en zijn bevolking te beschermen ‘de grootste en belangrijkste revolutionaire zaak’. Daarbij is het ‘ultieme doel om de krachtigste strategische macht’ te hebben.

De Noord-Koreaanse leider zou die verklaringen zaterdag hebben afgelegd terwijl hij tientallen functionarissen promoveerde die betrokken waren bij de recente test van een Hwasong-17, een nieuw type intercontinentale ballistische raket. Kim noemde die ‘het sterkste strategische wapen ter wereld’. De medewerkers aan het project ‘maakten een geweldige sprong voorwaarts bij de ontwikkeling van technologie om kernkoppen op ballistische raketten te monteren’.

Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Noord-Korea om intercontinentale ballistische raketten - die meer dan 5.500 kilometer kunnen afleggen - te testen, net als andere raketten die kernbommen kunnen dragen.

Pyongyang voert de jongste tijd aan een sneltempo rakettesten uit. Dat deed de spanningen met Zuid-Korea toenemen en de vrees ontstaan dat het regime van Kim werkt aan zijn eerste nucleaire test in jaren.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen