camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

HAVEN

Nieuwe kranen verhogen containercapaciteit

zaterdag 26 november 2022 om 3.25 uur

 Joris Herregods

Op de Antwerp Gateway-terminal, in Doel, zijn vrijdag door containerbehandelaar DP World nieuwe automatische stapel­kranen in gebruik genomen. Daarmee neemt de containercapaciteit aanzienlijk toe in de haven, en die zal ook de komende jaren blijven stijgen.

Het havenbedrijf is al langer ­vragende partij voor extra containercapaciteit in de Antwerpse ­haven. De investering van DP World in de Antwerp Gateway komt voor een stuk tegemoet aan die noodzaak. ‘De nieuwe stapelkranen zorgen voor verdere automatisering, elektrificering en vergroening’, aldus nog DP World. 

De Antwerp Gateway is een joint venture tussen DP World Antwerp Holding (Verenigde Arabische Emiraten), Cosco (China), Terminal Link (Frankrijk-China) en ­Duisport Group (Duitsland). 

De huidige terminal zal uitgerust worden met 17 nieuwe kranen, goed voor een investering van 200 miljoen euro, gespreid over vier jaar. DP World kon ook een beroep doen op Europese subsidies. Voorlopig zijn al twee kranen klaar voor gebruik. De stapel­kranen werken op groene stroom, die hoofdzakelijk geleverd wordt door de windmolen en de biogascentrale op de site. 

De nieuwe automated stacking cranes (ASC’s) zijn onbemande ­kranen op rails, die containers volautomatisch stockeren of afhalen. (belga)

Aangeraden

Niet te missen