camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Ongehoord 

‘Georges-Louis Bouchez is een kind dat alleen harde taal begrijpt’

Er passeerden deze week alweer een paar opmerkelijke uitspraken. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

vrijdag 25 november 2022 om 17.00 uur

Alexia Bertrand. Fred Debrock

‘Een ezel moet je niet melken.’

Frank Casteleyn, burgemeester van Jabbeke, houdt behalve papegaaien, alpaca’s en waterschildpadden ook ezels in zijn tuin. 21 exemplaren zelfs, maar het onderhoud valt mee. (in Het Nieuwsblad)

‘Ik ben een stomme ezel.’

Wereldkampioen veldrijden Tom Pidcock, een Brit die in België woont, leerde al een paar zinnetjes Nederlands. En liet zich daarbij melken.

‘Ik mag geen voertuig besturen tot 5 mei 2120, zelfs geen elektrische step. Maar ik heb dat dus nooit beseft, anders was ik wel in beroep gegaan.’

Ook Tanja Dexters heeft zich laten melken (in Het Laatste Nieuws).

‘Geen idee waarom ik deze trofee heb gekregen.’

Kevin De Bruyne is dan weer geen ezel. Hij werd na de WK-wedstrijd tegen Canada weliswaar uitgeroepen tot Man van de Match, maar vond dat onterecht: ‘Ik denk niet dat ik zo’n goeie wedstrijd gespeeld heb. Misschien is het omwille van mijn naam.’

‘De vergoeding is verschuldigd voor de muziek die tijdens de uitzending gespeeld wordt. Bijvoorbeeld tijdens de reclame, in reportages of bij een doelpunt.’

Olivier Maeterlinck, van Sabam for Culture, legt in Het Nieuwsblad uit waarom organisatoren die de WK-matchen op groot scherm projecteren een auteursrechtenvergoeding moeten betalen, zelfs als ze zelf geen muziek spelen. Om maar te zeggen: als er één organisatie er steeds als de kippen bij is om iemand te melken, dan wel Sabam.

‘Georges-Louis Bouchez is een kind dat alleen harde taal begrijpt.’

Alexia Bertrand (ex-MR), kersvers staatssecretaris voor Begroting en kersvers lid van Open VLD, maakt duidelijk hoe je haar voormalige voorzitter moet aanpakken.

‘Mijn ergste ervaring ooit? Iemand die voor je neus staat, neus aan neus bijna, met een soort glazige blik en die je helemaal uitscheldt. Dat je de grootste lul bent. Een zakkenvuller en ga zo maar door. Dat vind ik heel vervelend.’

De Nederlandse presentator Matthijs van Nieuwkerk ligt dezer dagen wel onder vuur omdat hij voor zijn medewerkers bij De wereld draait door harde taal hanteerde. In 2012 beweerde hij nochtans zelf dat hij van die aanpak niet gediend is.

‘Qatar heeft een zekere bereidwilligheid getoond om zich van een betere kant te laten zien.’

Ook een liefhebber van de harde taal zoals Georges-Louis Bouchez wikt af en toe zijn woorden. Want hij bespeurde bij de organisator van het WK toch ‘een zekere bereidwilligheid’, ook al verbood Qatar op de valreep alcohol in en rond de stadions en ook al bekwam het land dat een paar Europese landen niet met een aanvoerdersband in de regenboogkleuren zouden spelen. (in Het Nieuwsblad)

‘Onze oproep aan de federale regering is duidelijk: toon ambitie en moed.’

In de politiek heb je geen vijanden nodig, je vrienden volstaan. En tegenwoordig heb je zelfs geen oppositie meer nodig, de regeringspartijen maken elkaar onderling wel af. Zo schreef CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in De Standaard met een zekere bereidwilligheid een opiniebijdrage waarin hij de regering oproept eindelijk de lat te halen. In één adem maakt hij ook brandhout van een aantal beslissingen van vorige regeringen, terwijl zijn partij nochtans van al die regeringen deel uitmaakte. De voormalige CD&V-premier Yves Leterme zou zeggen: ‘Wie gelooft die mensen nog?’

‘We geloven niets meer van de Fifa.’

Als het aan Sporza-commentator Aster Nzeyimana ligt, moeten we ook twijfelen aan wat de wereldvoetbalbond allemaal beweert. Bijvoorbeeld dat de Fifa zegt dat er 39.000 kijkers in het stadion waren voor de WK-wedstrijd tussen Zwitserland en Kameroen.

‘Waarom loopt u weg, meneer Lachaert?’

Met al die ongeloofwaardigheden zou een politicus voor minder op de loop gaan als een journalist een vraag wil stellen, zoals Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert voor Anne Vanrenterghem in Terzake.

‘We hebben spelers nodig die kunnen lopen.’

Misschien moet Vincent Kompany zijn spelers komen zoeken in de parlementen van ons land. (op BBC4).

‘Waar zijn de activisten die zo’n OneLove-band met secondelijm op de spelers vastplakken?’

Een goed idee van de Nederlandse radiopresentatrice Mischa Blok, zeker als die spelers ook nog eens politici zouden zijn. Maar hoe sneller die spelers kunnen lopen, hoe moeilijker het voor klimaatactivisten wordt natuurlijk (op Twitter).

‘We hebben wel water en wafels uitgedeeld.’

Misschien waren de tweehonderd treinreizigers die maandag drie uur lang vastzaten in het station van Beveren beter ook gaan lopen. Zelfs al werkte de NMBS volgens woordvoerder Bart Crols aan de klanttevredenheid.

‘Op een WK heb je de beste spelers. De beste arbiters ook. Maar niet de beste trainers.’

AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck vindt zichzelf een betere trainer dan de bondscoaches (in Het Nieuwsblad).

‘Ik weet wat ik met mijn ploeg gepresteerd heb. Vier jaar lang waren de matchen sold out en de resultaten top.’

Voormalig bondscoach Marc Wilmots vond zich in elk geval de beste trainer (in Het Nieuwsblad).

‘Even een wippie maken?’

Nederlands bondscoach Louis Van Gaal voelt zich in Qatar ook goed. En zeker als zijn Truus naar de training komt kijken.

‘Qatar is prijzig, daar sta je niet in een wippie.’

Ruud Vormer, de Nederlandse speler van Club Brugge, weet dat het ene wippie het andere niet is (in Het Nieuwsblad).

‘Als hij bij mij kwam, lag hij steeds op dezelfde plek op de bank. De haartjes die bleven liggen tussen de voegen van de bank, verzamelde ik.’

Aan het woord is niet Truus van Louis, maar Tahmina Akefi, die vertelt over haar geliefde: de vermoorde Peter R. de Vries (in De Morgen).

‘In gevoelsmatig en geestelijk opzicht is het een match tussen ons. Maar fysieke aantrekking? Jamais de la vie. Ik heb ook niet de indruk dat het bij hem zo is.’

Oud-aartsbisschop André Léonard moet niet rekenen op een wippie met zijn gouvernante Veerle Lodrigo (in Humo).

‘Ik heb vertrouwen in de medische staf, want die heb ik zelf nog uitgebouwd.’

Zeiden we al dat Marc Wilmots zich de beste trainer vond?

‘Maak een schoen die ik kan neuken.’

Als Kanye West een voetbaltrainer was geweest, had zijn vriendin niet eens naar de training moeten komen voor een wippie. Een voetbalschoen volstond. Wel opletten met de noppen.

Aangeraden

Niet te missen