Foto:  ZUMA Press

Ruimteschip Orion deelt beelden van de maan

De Orioncapsule, die afgelopen week tijdens de Artemis I-missie gelanceerd werd, heeft prachtige foto’s van de maan gemaakt. Die deelt Nasa nu. Binnen een tweetal weken moet de capsule opnieuw op aarde neerkomen.

Slechts 130 kilometer boven het maanoppervlakte hing de Orioncapsule toen het de nieuwe beelden kon maken. De capsule kon de beelden van de achterkant van de maan enkele dagen geleden maken en Nasa deelt ze nu met de wereld. Dichterbij de maan zal Orion tijdens deze missie niet komen.

Orion werd op 16 november gelanceerd met de SLS-draagraket, de krachtigste ter wereld, en maakt een vlucht rond de maan die 26 dagen zal duren. Orion heeft nu het eerste deel van zijn rit erop zitten. Op vrijdag 25 november zullen de motoren ingeschakeld worden om een tweede onderdeel van de missie te volbrengen. De capsule zal dan naar het verste punt in de baan rond de maan gestuurd worden en 432.000 kilometer van aarde verwijderd zijn.

Ruimteschip Orion deelt beelden van de maan
Foto:  ZUMA Press

Op 11 december zou Orion opnieuw naar de aarde moeten komen en in zee vallen voor de kust van Californië. De vlucht van Orion is het eerste deel van de Artemis-missie, een samenwerking tussen Nasa en ESA, die opnieuw mensen op de maan moet zetten. De Orioncapsule is onbemand, Nasa stuurde enkel een mannequin mee. Ten vroegste in 2024 wil Nasa een bemande vlucht naar de maan sturen, maar die zal er niet landen. Enkele jaren later, tijdens Artemis III, is het de bedoeling dat er opnieuw astronauten voet zetten op het maanoppervlak.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen