Foto:  belga
Boerentoren

Minister Diependaele sust: ‘Niet meteen op ramkoers liggen over Boerentoren’

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Erfgoed, neemt het voortouw in de discussie over de geplande facelift van de Boerentoren. Hij had alvast een verhelderend gesprek met eigenaar Fernand Huts en architect Daniel Libeskind.

Diependaele raakte naar eigen zeggen onder de indruk van de plannen die de nieuwe eigenaar van de Antwerpse landmark, een beschermd monument, deze week bekendmaakte. Hij heeft bewondering voor Huts’ ondernemersgeest en ‘de durf waarmee een dergelijk groot project wordt aangepakt’.

   • Daniel Libeskind, architect van rouw en van grootspraak

De minister wil nu samen met de experts van het agentschap onroerend erfgoed nagaan hoe de art deco-erfgoedparel uit 1930 kan gecombineerd worden met de nieuwe elementen: een externe liftschacht en een nieuwe glazen kroon bovenop de Boerentoren. Er komt ook een stuurgroep, waarin alle adviesgroepen een stem zullen krijgen. Zo kan er volgens de minister een publiek debat groeien met experts, de Antwerpenaren en ‘heel Vlaanderen’.

Diependaele mengt zich niet in het debat van voor en tegen. Hij vindt dat er aan monumenten lagen kunnen toegevoegd worden, op voorwaarde dat het met respect gebeurt. ‘Dat is het vraagstuk dat nu voorligt. Het heeft geen zin om meteen op ramkoers te liggen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen