camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Radar film 

Bijten, smullen en tandengeknars. De films van de week.

Ralph Fiennes roert in de potten, Carey Mulligan in de stinkende zaakjes van Harvey Weinstein. En Timothée Chalamet? Hij plant de tanden in vlees dat nochtans niet voor consumptie bedoeld is. Slik.

zaterdag 26 november 2022 om 3.25 uur

Geppetto en Pinocchio. netflix

1Pinocchio

Guillermo del Toro mocht eindelijk zijn droomproject realiseren, en wat een hartveroverend meesterwerk is het geworden. In stop-motion­animatie voert hij Geppetto op als een man die rouwt om het verlies van zijn zoontje. Kan Pinocchio hem redden? ­Inventief en goudeerlijk, een film die rijk is aan durf en verwondering.

2Bones and all

Iedereen heeft het over ­Timo­thée Chalamet, maar het is de beloftevolle Taylor Russell die de hoofdrol speelt in de nieuwe film van Luca Guadagnino (Call me by your name) over twee kannibalen on the road. Soms bloederig gruwelijk, dan weer een ­indringend portret van twee zielen die dolen door de Amerikaanse Midwest. Geen frivool tripje.

3The menu

Er is al de reeks The bear en het fornuisdrama Boiling point. En nu mag ook Ralph Fiennes de chef-kok uithangen in een donkere satire die ­koken tot kunst verheft en snobs op hun nummer zet. Gaste Anya Taylor-Joy (The queen’s gambit) neemt deze man lang niet zo ernstig als hij zichzelf. ­Laconiek en venijnig, inclusief een ­saillant toetje.

4Boy from heaven

Er gaat een nieuwe wereld open voor Adam, een visserszoon die gaat studeren in Caïro. Maar die verandert al snel in een politieke thriller wanneer de staatsveiligheid hem benadert voor schimmige klusjes in religieuze middens. ‘De Zweedse regisseur Tarik Saleh toont hoe godsdienst wordt ¬misbruikt om de macht van enkele uitverkorenen in stand te houden’, schrijft filmrecensente Fien Meynendonckx.

5She said

De ontmaskering van Harvey Weinstein als seksueel roofdier resulteerde destijds in twee felbesproken boeken, maar dat van New York Times-journalistes Jodi Kantor en Megan Twohey maakte toch het meeste indruk. De Duitse Maria Schrader (Ich bin dein Mensch, Unorthodox) grijpt het aan voor een Hollywoodfilm met Zoe Kazan en Carey Mulligan. ‘De makers van She said tonen dat ze de gelijknamige MeToo-bijbel goed gelezen hebben’, aldus cultuurredactrice Valerie Droeven. ‘Maar jammer genoeg hebben ze die maar matig begrepen.’

Interview Jodi Kantor en Megan Twohey | ‘De muur van de angst moest worden afgebroken’ >

6Rimini

De Oostenrijkse cineast Ulrich Seidl viert het verval en de lelijkheid in zijn jongste film. Hij voert als Richie Bravo een schlagerzanger op die zijn vervaldatum ver voorbij is, maar zich niettemin aanbeden weet door zijn laatste fans, tot in zijn hotelkamer. Onversneden treurnis is dit eerste deel van een tweeluik.

Aangeraden

Niet te missen