camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

donderdag 24 november 2022 om 17.00 uur

1Moskou: ‘Schade in Kiev door Oekraïense luchtafweer’

  reuters

Rusland heeft ontkend dat het gisteren raketaanvallen heeft uitgevoerd op Kiev. De schade in de hoofdstad komt volgens het land door ‘Oekraïense en buitenlandse’ luchtafweerraketten, zegt een woordvoerder van het Russisch ministerie van Defensie. Wel heeft het leger ‘militaire commandosystemen en energiesystemen die daaraan gelinkt zijn uitgeschakeld’, aldus de woordvoerder. Daarbij zijn volgens hem ‘alle doelen geraakt’.

Door de bombardementen op Kiev kwamen zeker twee mensen om het leven. De Russen hadden het ook op elektriciteits- en watervoorzieningen gemunt, met een grote stroompanne tot gevolg.

Vorige week schrok de wereld nog van het nieuws dat een raket was neergekomen op het grondgebied van Navo-land Polen, vlak bij de Oekraïense grens. Toen ging het wel om Oekraïense luchtafweer.

   • Volg het recentste nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog

2Agentschap Opgroeien sluit gezinsopvang in Machelen

Het Vlaams agentschap Opgroeien heeft de vergunning geschorst van een gezinsopvang in Machelen. De beslissing dateert van woensdag en gaat onmiddellijk in.

Volgens de woordvoerder gaat het om een onthaalouder die maximaal acht kinderen tegelijk kan opvangen. De schorsing kwam er bij ‘dringende noodzakelijkheid’, en dat ‘na een zeer recent gemelde en ernstige gevarensituatie’ die maakt dat het agentschap erg bezorgd was over de fysieke en psychische integriteit van de kinderen.

3Recordaantal coronabesmettingen in China

  afp

Voor het eerst sinds de uitbraak van corona is het aantal besmettingen in China boven de 30.000 gestegen, met 31.444 gevallen volgens de officiële cijfers. Daarmee is het nationale record gebroken van april, toen Shanghai werd getroffen en 25 miljoen inwoners van de stad twee maanden lang in een draconische lockdown werden geplaatst. Ditmaal treft de uitbraak de hoofdstad, Peking.

Voor een land met 1,4 miljard inwoners blijven dat bijzonder lage cijfers, maar de autoritaire staat houdt vast aan het zerocovidbeleid. Daardoor gelden nu strenge maatregelen. Zo ver als een volledige stolp plaatsen over Peking, zoals men in april deed in Shanghai, gaat men niet, maar in verschillende delen van de stad zijn winkels, scholen, parken en restaurants gesloten.

4Verdachte opgepakt na ochtendlijke beschieting in Wilrijk

In de Klaproosstraat in Wilrijk is woensdagnacht een woning beschoten. Hetzelfde pand werd exact een week geleden al geviseerd met vuurwerk. Niemand raakte gewond. Kort na de feiten kon de politie een verdachte oppakken in Nederland.

De aanslagen zouden volgens bronnen in het milieu gericht zijn tegen de zoon van de geviseerde familie E.J. Die man zou een interessante functie hebben voor criminele organisaties op een drugsgevoelige containerterminal in de haven van Antwerpen.

5Gasprijsplafond Europese Commissie roept weerstand op

De Europese ministers van Energie vergaderen donderdag over een plafond op de groothandelsprijs van gas. Als het van de Europese Commissie afhangt, wordt de prijs afgetopt op 275 euro/MWh, maar voor de landen die al maanden pleiten voor zo’n marktinterventie, is dat niet ambitieus genoeg. ‘Een prijsplafond op een niveau tussen de 150 en de 200 euro is realistischer. Dat zou de gas- en dus ook de elektriciteitsprijs omlaag brengen, zowel deze als volgende winter’, verklaarde de Griekse minister Konstantinos Skrekas voor aanvang. Ook voor Belgisch minister Tinne Van der Straeten gaat het Commissievoorstel ‘onder de lat’.

   • Groep rond België eist beter voorstel prijsplafond gas

6Opnieuw geen winst voor Trumpkandidate Sarah Palin

  ap

Ook bij de laatste tellingen van de midtermverkiezingen blijven trumpisten verliezen. De laatste in het rijtje is nu Sarah Palin. De ex-gouverneur van Alaska moet voor de tweede keer in korte tijd de duimen leggen tegen de Democrate Mary Peltola.

De Republikeinen hebben intussen wel hun meerderheid beet in het Huis van Afgevaardigden. Van de 435 zetels, is de partij zeker van 220. De Democraten konden al 213 zitjes veroveren. Resultaten voor de twee resterende onbesliste plaatsen in het Huis liggen in het voordeel van de Republikeinen. Die resultaten liggen wel een heel stuk onder de verhoopte ‘rode golf’.

71.882.000 Vlaamse kijkers voor WK-match van Rode Duivels

  David Van Hecke

Net geen 2 miljoen Vlaamse kijkers zagen de Belgen winnen tegen Canada. De kijkcijferpiek lag kort voor het einde van de wedstrijd om 21.53 uur: toen zaten 2.016.000 Vlamingen aan hun scherm gekluisterd.

   • Lees hier het matchverslag van de openingswedstrijd van de Rode Duivels in Qatar

8Oud-medewerkers doen boekje open over Kanye West

  ap

Het Amerikaanse blad Rolling Stone kon ex-medewerkers van Kanye West spreken, die begin deze week een brief naar de directie van het Duitse sportmerk Adidas hadden verstuurd. Daarin vroegen ze zich af of Adidas zijn moreel kompas had weggegooid toen het een samenwerking met Kanye West startte. Die samenwerking is intussen stopgezet.

Bij Rolling Stone hadden de getuigen het onder meer over schelden, vernederen en zou West seksfilmpjes hebben getoond waarin hij zelf figureerde.

9Zwitserland klopt Kameroen met kleinste verschil, zoutloze nulpartij tussen Uruguay en Zuid-Korea

De Uruguayaan Cavani gaat de strijd aan met twee Zuid-Koreanen.  ap

Zwitserland heeft net als België gisteren met het kleinste verschil de overwinning gepakt. Het klopte Kameroen met 1-0 na een doelpunt vroeg in de tweede helft. Uitgerekend Embolo, geboren in Kameroen, scoorde voor Zwitserland.

In de tweede wedstrijd van de dag hebben Uruguay en Zuid-Korea in groep H de punten gedeeld. De wedstrijd in het Education Citystadion in Ar Rayyan leverde een felle strijd op, maar geen doelpunten. Federico Valverde kwam er nog het dichtste bij, maar zijn schot vanop zo’n twintig meter kwam tegen de paal terecht. In het andere duel in groep H neemt Portugal het om 17 uur op tegen Ghana.

   • Volg het recentste nieuws over het WK voetbal via onze liveblog

10Binnenkort 5G-dekking op Europese vluchten

De Europese Commissie heeft de wetgeving rond mobiele communicatie aangepast aan de meest moderne standaarden. Daardoor kan ook in vliegtuigen 5G-dekking beschikbaar worden gemaakt, naast de reeds bestaande, oudere standaarden. Daarvoor wordt een zogenaamde picocell in het vliegtuig geïnstalleerd. Via dat netwerkstation kunnen telefoongesprekken, tekstberichten en dataverkeer langs een satellietnetwerk naar een mobiel netwerk op de begane grond gestuurd worden.

Met een ander besluit wil de Commissie ook de 5GHz-frequenties openstellen voor wifi in auto’s, bussen en andere vervoersmiddelen. België en de andere lidstaten krijgen tot 30 juni 2023 de tijd om de 5GHz-banden toegankelijk te maken voor het wegvervoer.

Aangeraden

Niet te missen