camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 23 november 2022 om 17.00 uur

1Paula D’Hondt overleden

Paula D’Hondt.  Jimmy Kets

Minister van Staat Paula D’Hondt is op 96-jarige leeftijd overleden. Ze was senator en minister voor de CVP. Als Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid (1989-1993) ging ze frontaal de strijd aan met het racisme in Vlaanderen. Ze zette het begrip integratie op de politieke agenda en formuleerde een resem aanbevelingen om de integratie van migranten te bespoedigen. Dat maakte haar tot vijand nummer één van het toenmalige Vlaams Blok (nu Vlaams Belang).

2Schotten mogen geen onafhankelijkheidsreferendum houden zonder goedkeuring van Londen

Nicola Sturgeon.  reuters

Wie Schotland wil afscheuren van het Verenigd Koninkrijk, moet via Londen passeren. Een langverwachte uitspraak van het Britse hooggerechtshof is duidelijk: de Schotse regering kan niet op eigen houtje een referendum organiseren om onafhankelijk te worden. Het hof verwerpt ook de Schotse claim dat het referendum louter ‘een advies van de bevolking’ zou zijn. De Schotse minister-president Nicola Sturgeon, van de Schotse nationalisten, pleit al langer voor een nieuw referendum.

3België krijgt nieuwe astronaut

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de namen van de nieuwe aspirant-astronauten bekendgemaakt die zich bij het Europese astronautenkorps mogen voegen. Een van hen is de 34-jarige neurowetenschapper Raphaël Liégeois. Hij studeerde en doctoreerde aan de universiteit van Luik. Momenteel doet hij onderzoek aan de universiteit van Genève.

Met zijn selectie wordt Liégeois mogelijk de derde Belg in de ruimte. Dirk Frimout en Frank De Winne gingen hem voor.

4Julie Van den Steen deelt getuigenis na verlies ongeboren kind

Julie Van den Steen.  Inge Kinnet

Presentatrice Julie Van den Steen heeft op Instagram een getuigenis gedeeld over het verlies van haar ongeboren kind. Eerder dit jaar ontdekte ze dat ze onverwacht zwanger was, maar uiteindelijk verloor ze haar kind toen ze twaalf weken ver was. ‘Dit is het moeilijkste dat ik fysiek en mentaal al heb meegemaakt. Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld.’ Volgens haar rust er nog altijd een taboe op het thema. Dat wil ze met haar bericht doorbreken.

5Dodelijke schietpartij in Amerikaanse supermarkt Walmart

  epa-efe

Bij een schietpartij in een Walmart in Virginia zijn dinsdagavond al zeker zes mensen om het leven gekomen. De schutter zou volgens Amerikaanse media een manager van de lokale supermarktketen geweest zijn. Hij zou tijdens een pauze in de kantine het vuur geopend hebben. Vervolgens zou hij zichzelf van het leven beroofd hebben.

6Uittredend president Jaïr Bolsonaro vecht verkiezingsresultaten toch aan

Bolsonaro.  reuters

Braziliaans president Jaïr Bolsonaro vreest dat onbetrouwbare stemcomputers hem een tweede ambtstermijn hebben gekost. Door een softwareprobleem zouden stemmen bij bepaalde stemcomputers onvoldoende ‘geïdentificeerd’ raken. De bug is volgens Bolsonaro’s partij onoplosbaar. Daarom wil ze alle stemmen met die specifieke machines ongeldig laten verklaren. Onafhankelijke experts verklaren formeel dat de geldigheid en betrouwbaarheid van de verkiezingen in geen geval in het gedrang is gekomen.

7Pasgeboren baby gestorven bij Russische raketaanval, zegt gouverneur

  ap

Bij Russische raketaanvallen in de regio Zaporizja is in de nacht van dinsdag op woensdag de kraamafdeling van een ziekenhuis in het stadje Vilnjansk getroffen. Een pasgeboren baby is daarbij om het leven gekomen, zo meldt de militaire gouverneur van Zaporizja, Olexandr Staruch, op de berichtendienst Telegram. De moeder en een arts konden volgens de lokale hulpdiensten uit het puin worden gered. De Oekraïense hoofdstad Kiev is ook opnieuw zwaar bestookt met Russische raketten. Ook op andere plaatsen in het land zouden raketten zijn afgevuurd.

   • Volg het recentste nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog

8Verlinden verplicht Raad van State tot snellere uitspraken

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kort de doorlooptijd van een procedure ten gronde bij de Raad van State in naar maximaal achttien maanden. Vandaag keurde de ministerraad in eerste lezing een wetsontwerp van Verlinden goed dat tot meer effi­ciëntie, meer snelheid en meer rechtszekerheid zou moeten leiden. Momenteel is de doorlooptijd vaak meer dan dertig maanden. Investeringen liggen daardoor soms erg lang stil, betrokken bedrijven en burgers weten niet waar ze aan toe zijn.

9Japan stunt tegen Duitsland – gelijkspel bij Marokko-Kroatië

Opnieuw een verrassing op het WK-voetbal: Japan klopt Duitsland met 2-1. Een sterk Japan zette de match helemaal naar zijn hand in de tweede helft. Acht minuten na de gelijkmaker van de Japanners, deden ze er nog een tweede goal bovenop.

In groep F, waar ook de Rode Duivels in zitten, trapten de Marokkanen het WK op gang. De club nam het op tegen vicewereldkampioen Kroatië, maar geen van beide ploegen kon een doorbraak forceren. De match kreeg nog zes minuten extra, maar een doelpunt kwam er niet.

   • Lees al het WK-nieuws via onze liveblog

Aangeraden

Niet te missen