Foto:  afp

Monddood én toch mondig: Duitsers pakken uit met stil protest

Een opvallend beeld voor Duitsland - Japan op het WK in Qatar. De Duitse spelers wilden een statement maken: ze hielden allemaal hun hand voor de mond, uit protest dat hen door de Fifa het zwijgen is opgelegd.

Na de heisa over de ‘One Love’-aanvoerdersband – de Wereldvoetbalbond Fifa verbood de aanvoerders die te dragen op het WK – maakte Die Mannschaft dus toch een statement in Qatar. De Duitse voetbalbond (DFB) steunde op Twitter de actie van de nationale ploeg.

‘Met onze aanvoerdersband wilden we een punt maken van de waarden die in het nationale team leven: diversiteit en wederzijds respect’, klonk het. ‘Het gaat niet om een politieke boodschap: over mensenrechten valt niet te onderhandelen. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Maar helaas nog steeds niet. Daarom is deze boodschap zo belangrijk voor ons. Onze band verbieden is als het verbieden van onze mond. Onze houding verandert niet.’

‘Onvoldoende’

Zeven Europese landen wilden de gekleurde band tegen discriminatie dragen, waaronder ook België. Ze kregen maandag van de Fifa te horen dat zoiets gepaard zou gaan met sancties, zoals een gele kaart voor de aanvoerder die de band zou dragen. Dat dreigement lokte veel kritiek uit.

In de Duitse media wordt de actie van Die Mannschaft geloofd, maar tegelijk stelde onder meer Bild dat deze actie onvoldoende is. Spits Thomas Müller liet dinsdag op Instagram al doorschemeren dat grotere acties zouden uitblijven. ‘Wie van ons verwacht dat we ons pad als sportmensen verlaten en onze sportieve dromen, waar we een leven lang voor gewerkt hebben, opgeven om ons politiek te uiten, zal ontgoocheld zijn.’

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser ging in de tribune een stap verder: ze nam plaats naast Fifa-voorzitter Gianni Infantino en droeg de One Love-armband.

Monddood én toch mondig: Duitsers pakken uit met stil protest
Fifa-voorzitter Gianni Infantino en minister Nancy Faeser in de tribune.   Foto:  REUTERS

Dreun

Ook tijdens de wedstrijd lieten de Duitsers zich aanvankelijk van hun beste kant zien. Het team van Hansi Flick domineerde de eerste helft, met een salvo van aanvalsgolven en meer dan 80 procent balbezit. Het duurde uiteindelijk tot de 33ste minuut voor ze de score openden: doelman Gonda greep iets te doortastend in en werkte linksback Raum tegen de grond. Gündogan zette de elfmeter feilloos om: 1–0.

Ook het Duitse paradepaardje Jamal Musiala deed zijn duit in het zakje. Net na rust zigzagde hij briljant doorheen een trio Japanners, maar hij joeg de bal nipt over. Het zou de wereldkampioen van 2010 zuur opbreken: Neuer verwerkte in de 75ste minuut een voorzet-schot van Minamino nog wel, maar Doan joeg de bal in de rebound van dichtbij binnen (1–1). Acht minuten later kreeg Asan0 vrije baan en was de dreun compleet: 1–2.

Duitsland moet zondag tegen Spanje dus vol aan de bak. Een partij die ook de Rode Duivels met de nodige interesse zullen volgen, want de mogelijke tegenstander in de achtste finales komt uit deze groep.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen