camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 21 november 2022 om 17.00 uur

1Matthijs van Nieuwkerk stapt op na beschuldigingen over ‘angstcultuur’: ‘Verdere samenwerking onmogelijk’

De Nederlandse presentator Matthijs van Nieuwkerk en de omroep BNNVARA zetten hun samenwerking stop. Dat bericht het Nederlands persagentschap ANP. Het vertrouwen tussen de twee partijen was zoek na een vernietigend dossier in de Volkskrant.

‘Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk’, maakt van Nieuwkerk bekend in een statement aan de Nederlandse pers. De reactie van BNNVARA op onthullingen over de ‘angstcultuur’ achter zijn succesprogramma De wereld draait door, vat van Nieuwkerke op als ‘openlijke twijfel’. De omroep had gezegd teleurgesteld te zijn na ‘indringende gesprekken’ over zijn periode bij de talkshow.

   • Driftbuien Matthijs van Nieuwkerk veroorzaakten ‘angstcultuur’

Matthijs van Nieuwkerk.  

2Defecte trein met 200 reizigers staat drie uur stil in Beveren

Een trein die maandagochtend van Antwerpen-Centraal naar Dendermonde reed, heeft door een defect bijna drie uur stilgestaan ter hoogte van Beveren. De trein kwam zonder aandrijving te zitten, waardoor het treinstel door een hulplocomotief moest worden weggesleept. De ongeveer 200 reizigers moesten voor hun veiligheid op de trein blijven, maar kregen wel wafels en water, weet NMBS-woordvoerder Bart Crols.

3Zeker 62 doden op Indonesisch eiland Java na aardbeving

Op het Indonesische eiland Java zijn al zeker 62 doden geteld na een aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum ervan lag op zo’n 75 kilometer van de hoofdstad Jakarta. Volgens het rampenbestrijdingsagentschap van het land vielen ook minstens 700 gewonden. ‘Honderden tot duizenden woningen’ zijn volgens hen beschadigd. Dat bemoeilijkt de reddingswerken.

  reuters

4Weyts pleit voor ‘gerichte keuzes’ bij extra middelen voor onderwijs

‘We schieten te hulp met extra middelen, maar dat gaat om belastinggeld en dus moeten we gerichte keuzes maken.’ Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maandag in een reactie op de vraag van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) om de schoolkosten te bevriezen.

De energiecrisis en de digitalisering van het onderwijs jagen de schoolrekening van de leerlingen omhoog. Liefst 65 procent van de scholieren uit het secundair zag de kosten stijgen tegenover vorig schooljaar, zo blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel.

5Kremlin: ‘Niet van plan om extra manschappen op te vorderen’

Er wordt niet gepraat over een tweede mobilisatieronde. Dat verklaarde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vanmorgen op een persconferentie.

Allicht probeert Rusland zich op die manier in te dekken tegen mogelijke kritiek. De eerste mobilisatieronde in september, waarbij 300.000 Russen opgevorderd werden, verliep niet zoals gepland. De Russen stonden niet te springen om te vechten in een oorlog die boven hun hoofden werd beslist. Er lekten beelden uit van slecht gemotiveerde soldaten en veel Russen hebben het land ontvlucht om de oorlog te ontkomen.

Volgens president Vladimir Poetin was de mobilisatie in oktober afgerond, maar het mobilisatiedecreet is nog niet officieel ingetrokken. Dat is een bron van ongerustheid bij Russen die vrezen dat Poetin op die manier zijn opties openhoudt.

   • Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog

6Thuis-medewerkers overhandigen 34.000 handtekeningen aan minister Dalle

Een delegatie van Thuis-medewerkers en de vakbonden ACV en ACOD-VRT hebben maandag 34.000 handtekeningen van de petitie ‘Laat Thuis thuis blijven’ overhandigd aan Vlaams minister voor Media Benjamin Dalle (CD&V). Een dertigtal vakbondsleden trok daarvoor naar zijn kabinet. Met die symbolische actie uiten ze hun onvrede over de uitbesteding van Thuis naar het onafhankelijk productiehuis Eyeworks.

  belga

7Joe Biden viert tachtigste verjaardag in intieme kring

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag zijn tachtigste verjaardag gevierd met een brunch in familiekring. Volgens CNN werd het feestje georganiseerd door first lady Jill Biden. ‘Een perfect verjaardagsfeest, gevuld met zo veel liefde’, tweette ze over het feest. Het feest was bescheiden, maar dat werd ruim gecompenseerd door de dag voordien. Bidens kleindochter trouwde op zaterdag in het Witte Huis.

Joe Biden is de eerste Amerikaanse president die zijn tachtigste verjaardag viert tijdens zijn periode in het Witte Huis. Hij is de oudste president die de VS ooit gehad heeft. Tegenstanders halen regelmatig aan dat Biden te oud is voor het leiderschap.

8Cristiano Ronaldo: ‘Conflict met Manchester United zal Portugal niet schaden’

Cristiano Ronaldo is ervan overtuigd dat zijn conflict met zijn club Manchester United geen negatief effect zal hebben op de prestaties van het Portugese elftal op het WK in Qatar. Dat zei de 37-jarige sterspeler in aanloop naar de eerste wedstrijd van de Portugezen, donderdag tegen Ghana (groep H). ‘Ik twijfel er niet aan dat dit recente voorval, dit interview, een speler soms kan doen wankelen, maar het team zal zeker niet wankelen’, aldus Ronaldo op een persconferentie.

   • Volg al het nieuws over het WK voetbal via onze liveblog

  epa-efe

9Iraans elftal zingt volkslied niet mee

De spelers van het Iraanse elftal hebben op het WK voetbal in Qatar hun volkslied niet meegezongen voor hun openingsmatch tegen Engeland. Daarmee leken ze de massale protesten in hun thuisland te steunen. De Iraanse staatstelevisie onderbrak de uitzending tijdens de hymne.

Aangeraden

Niet te missen