Foto:  Bart Dewaele

Bouchez en Lachaert: ‘In elke familie ontstaan soms meningsverschillen’

De banden tussen de Franstalige en Vlaamse liberalen blijven sterk. Dat zeggen de voorzitters van Open VLD en MR, Egbert Lachaert en Georges-Louis Bouchez, in een gemeenschappelijke verklaring.

De spanningen tussen Open VLD en MR liepen afgelopen weekend schijnbaar hoog op nadat de Vlaamse liberalen staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker vervingen door Alexia Bertrand, tot dan toe de MR-fractieleidster in het Brussels Parlement. Dat zou zonder al te veel overleg met de Franstalige liberalen zijn gebeurd.

In De zevende dag verduidelijkte Lachaert zondag dat de loyaliteit van Bertrand voortaan bij Open VLD ligt, hoewel ze ook haar MR-partijkaart behoudt, waarna hij er op de Franstalige televisie nog een schepje bovenop deed en bepaalde MR-Kamerleden verweet de stijl van het Vlaams Belang te ‘copy-pasten’. Daarop stuurde Bouchez een vlammende tweet de wereld in, waarin hij indirect alle federale Open VLD-departementen aanviel.

De relaties kwamen even onder ‘verhoogde temperatuur’ te staan, gaf Bouchez maandag aan in een interne boodschap aan zijn mandatarissen. Maar beide voorzitters hebben de plooien nu gladgestreken, moet blijken uit een gezamenlijke verklaring. ‘In elke familie ontstaan er soms meningsverschillen’, klinkt het daarin. ‘Maar die doen geen afbreuk aan onze gemeenschappelijke basis: een gezamenlijk liberaal project voor België, gebouwd op vrijheid en vooruitgang.’

Gevoeligheden respecteren

Tegelijkertijd moeten de gevoeligheden bij beide partijen gerespecteerd worden, geven Bouchez en Lachaert aan, ‘om onze strijd voor een meer liberale samenleving te versterken’. ‘In een tijd waarin burgers en bedrijven verschillende crisissen moeten trotseren, bevestigen Open VLD en MR dat ze elk volgens hun rol in deze coalitie de impact van het liberalisme willen versterken en dat ze de goede werking en efficiëntie van de federale regering willen garanderen.’

Beide voorzitters zullen nu ‘initiatieven nemen’ om hun ‘acties beter te coördineren in aankomende en belangrijke socio-economische en budgettaire dossiers’, klinkt het. Het gaat dan om de ‘strijd tegen de werkloosheidsval in het kader van de welvaartsenveloppe’, een betere werkgelegenheidsgraad, een lagere fiscale druk, een gezonde begroting en de bevoorradingszekerheid van energie. De voorzitters, regeringsleden en parlementairen van beide partijen zullen ook samenkomen ‘om hun werking beter af te stemmen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen