Foto:  ap

Al zeker 268 doden na aardbeving op Indonesisch eiland Java

Het dodental na een aardbeving op het Indonesische Java is opgelopen tot 268. Dat zegt de overheidsdienst voor rampen. Verder zijn volgens lokale autoriteiten nog 31 mensen vermist en 377 personen gewond geraakt. Het gros van de slachtoffers zijn kinderen.

Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 5,6 lag op zo’n 75 km ten zuidoosten van de hoofdstad Jakarta, op een diepte van tien kilometer. Volgens de jongste informatie vielen daarbij al 268 doden, 377 gewonden en zijn nog 31 mensen vermist. De lokale overheid meldt dat 7.060 mensen ontheemd zijn. De gouverneur van Java reageerde op maandag al bedroefd op de ramp in een videoboodschap. ‘Het merendeel van de doden zijn kinderen’, meldde hij. Op het moment van de beving liepen veel kinderen school.

Beelden vanop Java tonen hoe gebouwen in Cianjur in puin liggen. Er zouden meer dan 20.000 huizen beschadigd zijn.Volgens cijfers van de lokale overheden zijn 51 schoolgebouwen getroffen. Het gaat om dertig lagere scholen, twaalf middelbare scholen, vijf vakscholen en een schoolgebouw voor bijzonder onderwijs.

In de regio valt de elektriciteit geregeld uit en werden al tachtig naschokken geregistreerd. Die omstandigheden bemoeilijken de reddingswerken. De ziekenhuizen worden overrompeld met patiënten en leggen noodgedwongen mensen op matrassen in de gangen.

De aardbeving werd ook gevoeld in de hoofdstad Jakarta, waar hoge gebouwen werden ontruimd. Het land wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s door zijn ligging op de ‘ring van vuur’, ’s werelds meest actieve geologische zone.

Al zeker 268 doden na aardbeving op Indonesisch eiland Java
Foto:  ap
Al zeker 268 doden na aardbeving op Indonesisch eiland Java
Foto:  reuters
Al zeker 268 doden na aardbeving op Indonesisch eiland Java
Foto:  epa-efe

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden