camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Klimaat

Groot methaanlek in de VS na elf dagen gedicht

maandag 21 november 2022 om 3.25 uur

 AP

Door een lek in een aardgasinstallatie in het Amerikaanse Pennsylvania, dat elf dagen duurde, is meer dan 28 miljoen kubieke meter aardgas vrijgekomen in de atmosfeer. Dat zegt Equitrans Midstream, dat de installatie in Jackson Township beheert.

Volgens de voorlopige, conservatieve schatting van Equitrans is per dag bijna 3 miljoen kubieke meter gas vrijgekomen, wat ­volgens onderzoeksgroep Bloomberg NEF overeenkomt met een ­totaal van 15.800 tot 20.300 ton methaan. Dat is een broeikasgas dat op korte ­termijn tot 80 keer meer bijdraagt aan de klimaat­verandering dan zijn bekendere broertje, CO2.

Het lek in Pennsylvania onderstreept het risico van aardgas, dat fossielebrandstofbedrijven al lang promoten als een energiebron die landen kan helpen om van steenkool af te stappen. Aardgas is bij verbranding minder koolstof­intensief dan steenkool, maar dat voordeel wordt tenietgedaan als er te veel van rechtstreeks in de atmosfeer lekt.

Methaan is het belangrijkste bestanddeel van aardgas. Sinds de industriële revolutie is het verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de stijging van de wereldwijde temperaturen. Het stoppen van lekken bij fossielebrandstofinstallaties wordt gezien als een van de snelste en goedkoopste ­manieren om te strijden tegen de klimaatverandering. (kde)

Aangeraden

Niet te missen