camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

E-commerce

Rechter: ‘Amazon, stop met represailles’

maandag 21 november 2022 om 3.25 uur

 AP

De Amerikaanse winkelreus Amazon moet stoppen met zijn represailles tegen werk­nemers die strijden voor betere werkomstandigheden. Dat heeft een federale rechter in New York vrijdag bevolen. Amazon moet het bevel verspreiden bij de werknemers van zijn vestiging op Staten Island, New York.

Tegelijk wees de rechter een ­verzoek van de National Labor ­Relations Board (NLRB, een federaal overheidsorgaan), af om ­Gerald Bryson opnieuw aan te werven. Bryson was in de vroege dagen van de coronapandemie ontslagen, volgens Amazon omdat hij een ­collega had gepest. Maar volgens de NLRB en de vakbonden klopt dat niet, en werd Bryson aan de deur gezet omdat hij een belangrijk gezicht was in de strijd voor ­betere werkomstandigheden in de vestiging op Staten Island. Zo ­onderbrak hij in maart 2020 een managementvergadering om te pleiten voor betere beschermingspakken voor de werknemers, en nam hij deel aan twee demonstraties. In april werd hij ontslagen.

Het conflict tussen de Amerikaanse vakbonden en Amazon sleept al even aan. De bonden ­klagen al langer de werkomstandigheden bij de e-commercereus aan en ondernamen al verschillende pogingen om zich te organiseren binnen het bedrijf. Maar Amazon wil de bonden in de VS ­liever buiten het bedrijf houden. (bloomberg, kde)

Aangeraden

Niet te missen