Foto:  Getty Images via afp

Republikeinen willen vanaf januari meteen onderzoek naar Joe Biden

Nu de Republikeinse partij de meerderheid heeft veroverd in het Huis Van Afgevaardigden, kunnen ze Joe Bidens agenda flink tegenwerken. De Republikeinen zijn van plan om meteen de vlucht vooruit te nemen en een onderzoek te starten naar de president.

‘Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zal ik actie ondernemen om te herstellen wat Nancy Pelosi (de vorige, Democratische voorzitter van het Huis, nvdr.) kapot heeft gemaakt.’ De kersverse Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse lagerhuis Kevin McCarthy is niet van plan om vanaf januari 2023, wanneer de Republikeinen de meerderheid vormen in het lagerhuis, bij de pakken te blijven zitten.

Dat de Republikeinen en Democraten elk één kamer van het Congres in handen hebben, kan vooral betekenen dat Bidens agenda tot 2024 wordt gedwarsboomd. Het Huis en de Senaat kunnen allebei wetsvoorstellen indienen, maar moeten door de andere kamer worden goedgekeurd. Als beide partijen niet door één deur kunnen, leidt dat tot blokkering.

Naast wetten kunnen de Republikeinen op eigen houtje wel allerlei onderzoekscommissies opstarten. Hun eerste agendapunt deden ze donderdag al uit de doeken: een onderzoek opstarten naar Joe Biden. Meerdere Republikeinen beweren dat zijn familie zich verrijkt heeft met twijfelachtige internationale deals, en dat de president daarvan op de hoogte was. Biden zelf vertelde dat hij daarvan niets afwist, zei Republikeins parlementslid James Comer, maar dat is volgens hem een leugen.

De deals werden voornamelijk afgesloten door Bidens zoon Hunter, onder andere in China. Volgens klokkenluiders was Joe Biden er echter wel betrokken. ‘Dit is een onderzoek tegen Joe Biden’, zegt Comer. Het gaat om de vraag of de president zichzelf met buitenlands geld in een compromitterende situatie heeft gebracht en of hij een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. ‘Het onderzoek zal de hoogste prioriteit krijgen.’ Het onderzoek zal ook getuigenissen vragen van Hunter Biden en andere familieleden.

Volgens CNN hebben de Republikeinen nog heel wat andere katten te geselen. Zo zouden ze ook onderzoeken willen naar de chaotische terugtrekking uit Afghanistan, het grensbeleid, de coronapandemie en de huiszoeking van de FBI door Trumps luxueuze huis Mar-a-Lago.

Nieuw onderzoek naar Capitoolbestorming?

Daarnaast zouden de Republikeinen ook nog hun meerderheid kunnen gebruiken om wraak te nemen voor de onderzoekscommissie die de gebeurtenissen van 6 januari onder de loep neemt. Die commissie zal – net als het gehele Amerikaanse Congres – op 3 januari worden ontbonden. Vlak daarvoor presenteert de onderzoekscommissie nog een eindrapport over de hele zaak.

Sommige Trump-gezinde Republikeinen hebben al gezegd dat ze de bevindingen en leden van de onderzoekscommissie willen aanvallen. Republikeinse parlementsleden hadden het in het verleden zelfs over de oprichting van een nieuwe commissie om de rol van Nancy Pelosi te onderzoeken, die volgens sommige parlementsleden schuld treft aan de lakse beveiliging van het Capitool. Ze zouden ook de vervolging van relschoppers door het Ministerie van Justitie kunnen onderzoeken.

Het is niet duidelijk of McCarthy die pogingen zal steunen, maar het is wel geweten dat hij de onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool partijdig vindt. Er gaan ook stemmen op binnen de partij om zich niet aan de zaak te verbranden door een nieuw onderzoek over de bestorming van het Capitool op te starten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden