Webb-telescoop toont chaos door pasgeboren ster en ontdekt verste en oudste sterrenstelsels

De James Webb-ruimtetelescoop heeft deze week opnieuw enkele opvallende ontdekkingen gedaan. Woensdag gaf Nasa een betoverend beeld vrij van de ruimtelijke chaos die ontstaat door een pasgeboren ster. Een dag later volgde de aankondiging dat de telescoop twee nieuwe sterrenstelsels kon observeren.  

Het zou gaan om de oudste en verste sterrenstelsels die de mens ooit kon waarnemen. Een van de twee sterrenstelsels zou ongeveer 350 miljoen jaar na de oerknal ontstaan zijn, het tweede 400 miljoen jaar na de oerknal. De twee zullen wel nog verdere verificatie moeten ondergaan voor ze de recordtabellen halen.

‘Het heelal is 13,8 miljard jaar oud. We kijken dus 98 procent van alle tijd terug om een sterrenstelsel zoals dit te zien’, vertelde astronoom Garth Illingworth aan The Washington Post. Hij bedacht in de jaren 80 mee het idee voor de James Webb-telescoop en is ervan overtuigd dat we nog oudere sterrenstelsels zullen vinden.

‘Wanneer en hoe de eerste sterrenstelsels zich vormden, blijft een van de intrigerendste vragen,’ schreven de onderzoekers in een artikel met hun bevindingen.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen