Foto: Dieter Telemans

Total veroordeeld tot boete voor dodelijk arbeidsongeval in Antwerpse raffinaderij

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft olieraffinaderij Total en Team Industrial Services schuldig bevonden aan het werkongeval waarbij twee arbeiders om het leven kwamen. De rechtbank legt hoge boetes op en de bedrijven moeten de nabestaanden ook een aanzienlijke schadevergoeding betalen.

Boezemvrienden German Duran Pacheco (30) en William Van Robbroeck (29) moesten op 19 november 2013 na hun geplande opdrachten nog een herstelling gaan doen op het Total-terrein aan de Scheldelaan in Antwerpen. Beide technici kwamen tijdens die opdracht om het leven bij een fatale ontploffing.

Het Openbaar Ministerie en de nabestaanden van de slachtoffers menen dat opdrachtgever Total en werkgever Team Industrial Services ernstige fouten hebben gemaakt en dat die hebben geleid tot het dodelijke ongeval. De rechtbank geeft hen nu grotendeels gelijk.

Drie beklaagden vrijgesproken

Total wordt veroordeeld tot een boete van 18.000 euro en werkgever Team Industrial Services krijgt een boete van 36.000 euro opgelegd. Beide bedrijven worden ook solidair veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van beide slachtoffers. Zo kent de rechtbank de nabestaanden een morele schadevergoeding van 24.000 euro toe.

Verder moeten de veroordeelde bedrijven de begrafeniskosten, het inkomstenverlies en de medische kosten van de nabestaanden vergoeden. De factuur loopt voor beide bedrijven op tot 90.000 euro.

De rechtbank stelt ook een deskundige aan die moet becijferen welke kosten de nabestaanden in de toekomst zullen moeten dragen. Drie beklaagden in de zaak werden vrijgesproken. Fabricom treft volgens de rechtbank geen schuld en ook twee bedrijven die werden gedagvaard, gaan vrijuit.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden