camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

ENERGIECRISIS

Energieprijzen voor consument dalen verder

vrijdag 18 november 2022 om 3.25 uur

De variabele tarieven gaan omlaag, maar een graadje minder kan nog altijd geen kwaad. Marc Herremans

Voor de tweede maand op rij zijn de gemiddelde consumentenprijzen voor gas en elektriciteit gezakt. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energie­regulator Vreg. Een contract dat ­deze maand wordt afgesloten is naar schatting 1.452 euro ­goedkoper dan een contract dat ­afgesloten werd in oktober. Ten ­opzichte van september ligt de ­geschatte prijs zelfs 5.923 euro ­lager. Het gaat om schattingen voor een verbruik van 3.500 kilowattuur stroom en 17.000 kilowattuur aardgas. De Vreg raamt de gemiddelde energiefactuur nu op 5.352 euro.

Het betekent niet dat verbruikers die de voorbije twee maanden een contract hebben afgesloten ­financieel slechter af zijn dan wie deze maand een contract afsluit. Meer en meer consumenten hebben immers een variabel contract. De recente prijsdalingen van aardgas en elektriciteit duwen de variabele tarieven omlaag. Door de ­terugval van de energieprijzen is het wel de moeite om bij je leverancier aan te kloppen voor een her­berekening van je voorschotten. In augustus en september werden die fors verhoogd, nadat de gasprijs in korte tijd was verdrievoudigd.

Uit de statistieken van de Vreg blijkt ook dat er tijdens het laatste kwartaal van dit jaar voor het eerst in bijna 10 jaar meer consumenten zijn met een variabel elektriciteitscontract dan een vast. Voor aardgas is dat al sinds de lente het geval. (pse)

Aangeraden

Niet te missen