Foto:  epa
VS

Nancy Pelosi maakt plaats voor nieuwe generatie

Nancy Pelosi is geen kandidaat meer om de Democratische leider in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te worden. Dat heeft ze aangekondigd tijdens een toespraak in het Congres.

De 82-jarige Pelosi zei dat ze in het Huis ‘blijft opkomen voor de mensen van San Francisco, voor de staat Californië en voor het verdedigen van de Grondwet’, maar geen kandidaat is om zichzelf op te volgen als Democratische leider.

‘Het moment is gekomen voor een nieuwe generatie om de Democratische fractie te leiden, die ik zo respecteer. En ik ben dankbaar dat zovelen bereid zijn om hun schouders te zetten onder deze geweldige verantwoordelijkheid’, zei Pelosi, die het Huis van Afgevaardigden ‘heilige grond’ noemde. ‘De Amerikaanse democratie is majestueus, maar kwetsbaar. Velen hier hebben die kwetsbaarheid met eigen ogen gezien’, zo verwees ze naar de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers. ‘En dus moet de democratie voor altijd verdedigd worden tegen krachten die haar kwaad willen doen.’

Minderheidsleider

De aankondiging volgt op het nieuws dat de Democraten zoals verwacht de controle in het Huis van Afgevaardigden verloren hebben. Pelosi kon dus sowieso geen Speaker of the House meer worden, maar wel nog minderheidsleider in het Huis. Op 30 november kiezen de Democraten in het Huis hun leiders. Eerder raakte al bekend dat Kevin McCarthy de Republikeinse leider blijft, en dus hoogstwaarschijnlijk de nieuwe voorzitter van het Huis wordt.

Pelosi werd in 1987 verkozen in het Huis en was de leider van de Democratische fractie sinds 2002. In 2007 werd ze voor het eerst verkozen als Speaker of the House en werd ze de eerste vrouw in die functie. Ze leidde de Democraten twee keer naar een overwinning en was een belangrijke figuur tijdens de Obama- en Biden-administraties. Haar aankondiging betekent dan ook een nieuw tijdperk voor de Democratische partij. In een mededeling noemt de Amerikaanse president Joe Biden haar de ‘meest consequente voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in onze geschiedenis’.

Doelwit

Haar functie maakte haar een doelwit van rechts. Nancy Pelosi was aanwezig in het Congres toen Trump-aanhangers het Capitool bestormden. Op beelden was te zien hoe ze koelbloedig in actie schoot en om versterking vroeg. Onlangs drong ook een 42-jarige man haar huis in San Francisco binnen en viel hij haar echtgenoot aan met een hamer. ‘Waar is Nancy?’, vroeg belager ­David DePape (42). Exact ­dezelfde woorden die de bestormers van het Capitool hadden geroepen. Nancy Pelosi, die in Washington D.C. verbleef, noemde de aanval ‘traumatiserend’. Ze zei eerder al dat de aanval een van de factoren was die ze zou meenemen in de beslissing over haar toekomst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden