Drie Belgische klimaatactivisten ‘Meisje met de parel’ komen vrij

De drie Belgen die in Nederland vastzitten voor de klimaatactie bij het schilderij ‘Meisje met de parel’ van ­Johannes Vermeer, in het ­Mauritshuis in Den Haag, worden vrijdag vrijgelaten.

Het ­gerechtshof schorst hun voorarrest in afwachting van het hoger beroep.

De drie zijn ­begin deze maand veroordeeld tot celstraffen van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Alle drie hebben ze hoger beroep aangetekend ­tegen de vonnissen van de Haagse politierechter. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof hun zaken inhoudelijk zal behandelen.

Wouter Mouton had op donderdag 27 oktober zijn hoofd vastgeplakt aan het meesterwerk van Johannes Vermeer. David S. gooide vervolgens een blik rode namaaksoep over hem heen, voerde het woord en lijmde zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het schilderij is bevestigd. Pieter G. filmde de actie.

De rechter zei dat de actie voor veel mensen ‘schokkend’ was. De officier van justitie nam het de klimaatactivisten kwalijk dat zij zich boven de wet verheven waanden. ‘De open­bare orde is in gevaar gebracht.’

Mouton liet zich eerder ook al in België opmerken met klimaatacties tijdens onder andere de Ronde van Vlaanderen in het wielrennen en de bekerfinale in het voetbal.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen