Foto: ap
Oorlog Oekraïne

Dit waren de twee slachtoffers van de raketinslag in Polen

‘Ze waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’, zeggen collega’s van de twee zestigers die omgekomen zijn bij de explosie van een raket net over de Oekraïense grens in Polen. Ze woonden allebei met hun gezin in de buurt. Het dorp is in shock.

‘Ik was in mijn schuur, onderweg om een koe te gaan halen, toen er plots twee raketten over het gebouw vlogen. En toen was er een enorme knal.’ Dat vertelt Stanislaw Iwanejko, die op een kilometer woont van het graanbedrijf dat dinsdag werd getroffen door een raketinslag.

Het dorp Przewodow ligt in het uiterste oosten van Polen, op amper zes kilometer van de Oekraïense grens. Het is een klein dorpje met ongeveer 500 inwoners. Veel meer dan een kerk, een begraafplaats, een schooltje, een aantal flatgebouwen en een graanbedrijf staan er niet. Dinsdagmiddag werd de omgeving opgeschrikt door een luide knal die tot twintig kilometer ver te horen was.

Eerst werd gedacht aan een gasontploffing in de droogruimte van de maïs- en graanfabriek, maar al snel bleek dat er meer aan de hand was. De oorlog in Oekraïne had ook Przewodow bereikt: twee werknemers van het graanbedrijf kwamen om het leven door de inslag van een raket.

Ontroostbare weduwe

De slachtoffers zijn intussen geïdentificeerd als Boguslaw W. (62) en Bogdan C. (60), zo melden Poolse media. De ene werkte als magazijnier voor het graanbedrijf, de andere als tractorbestuurder. Ze waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, zeggen collega’s. Ze hadden maïs opgehaald en waren maar pas op het bedrijf aangekomen toen de raket hen raakte.

In het dorp, in de provincie Lublin, is de verslagenheid groot. Want iedereen kent de slachtoffers. De 62-jarige Boguslaw W. begon op zijn zestiende te werken. Eerst in staatsboerderijen, maar ondertussen was hij toch al ongeveer veertig jaar actief in het getroffen graanbedrijf. De magazijnier woonde samen met zijn echtgenote en schoonmoeder in Przewodow. Ze brachten er ook hun kinderen groot, maar die zijn intussen allemaal volwassen en enkele jaren geleden al naar Krakau verhuisd. Enkele buurtbewoners wilden na de raketinslag bij de echtgenote van Boguslaw W. op bezoek om haar te troosten, maar de vrouw was in shock en weigerde met iemand te praten.

Bogdan C. was dan weer een inwoner van het naburige Setniki. De tractorbestuurder was volgens lokale media al een tiental jaar actief bij het bedrijf. Zijn vrouw was leerkracht in de plaatselijke school. ‘Het is moeilijk te beschrijven wat ik nu voel’, vertelde ze aan Poolse journalisten. ‘Maar ik moet volhouden voor mijn kinderen.’

Rouwperiode

De plaatselijke pastoor Bogdan Wazny spreekt over ‘een enorme tragedie’. ‘Ik kende beide slachtoffers en hun families. Buitengewoon vriendelijke mensen, die erg betrokken waren in de gemeenschap en altijd bereid waren om een handje toe te steken.’

Verschillende gezinnen hebben het dorp intussen verlaten om veiliger oorden op te zoeken. Burgemeester Grzegorz Drewnik heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Alle evenementen zijn geannuleerd en de vlaggen hangen halfstok. De lokale school is open, maar les werd er woensdag niet gegeven. ‘De kinderen krijgen vooral de kans om erover te praten en er is psychologische opvang voorzien’, zegt schoolhoofd Ewa Byra. ‘De school, met 71 leerlingen, ligt op maar 300 meter van de plaats van de raketinslag. We mogen er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden