camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 16 november 2022 om 17.00 uur

1Polen roept artikel 4 niet in, escalatie lijkt van de baan

Polen doet uiteindelijk toch geen beroep op artikel 4 van het Navo-verdrag. Volgens persagentschap Reuters heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn collega’s van de G7 en de Navo ingelicht dat de raket – die dinsdagavond twee doden maakte in het Poolse grensdorp Przewodów – een Oekraïense luchtafweerraket is. Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg legt de verantwoordelijkheid voor de dodelijke raketinslag in Polen wel bij Rusland. ‘Laat me duidelijk zijn, dit is niet de fout van Oekraïne. Rusland draagt hier de volle verantwoordelijkheid.’

2Belgische voetbalbond annuleert officieel WK-fandorp in Vilvoorde

  Simon Mouton

De Belgische voetbalbond annuleert het officiële fandorp The Desert in Vilvoorde en zal fans vergoeden. ‘Omdat het voor de meeste fans niet mogelijk was om naar Qatar te reizen, wilden we het WK naar de fans brengen. We hebben echter veel minder tickets verkocht dan verhoopt en moeten vaststellen dat er op dit moment in vergelijking met andere jaren minder animo is voor evenementen met grote schermen’, meldt communicatieverantwoordelijke Manu Leroy van de KBVB. ‘Het is daarom met spijt in het hart dat we de stekker moeten trekken uit de organisatie van onze fan village.’

3Demir ook volgend jaar niet naar klimaattop

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.  belga

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zal ook volgend jaar niet naar de Klimaatconferentie trekken. Dit jaar blijft de N-VA-minister al afwezig op de lopende conferentie in Egypte.

Volgend jaar vindt de top plaats in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook die eer laat Demir aan zich voorbij gaan. Dat antwoordde ze woensdag in het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy. Dat Demir dit jaar alsnog haar deelname aan de COP27 in Egypte annuleerde, was al bekend. Ze haalde tijdens de conferentie onder meer het gebrek aan aandacht voor de mensenrechten aan.

4Miljardenovername in de luxewereld: Estée Lauder koopt Tom Ford

  Budrul Chukrut / SOPA Images/Sip

De Amerikaanse cosmeticagroep Estée Lauder heeft Kering de loef afgestoken in de overnamestrijd rond modehuis Tom Ford. Het is hun grootste overname ooit, met een prijskaartje van 2,8 miljard dollar.

De verkoop zat er al sinds deze zomer aan te komen. Toen raakte bekend dat de 61-jarige stichter Tom Ford op zoek was naar een overnemer voor zijn bedrijf, dat naast kleding, accessoires en ondergoed ook parfums en schoonheidsproducten maakt.

5Lessenpakket over Zwarte Piet gelanceerd voor Nederlandse kinderen

  Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De stichting Nederland Wordt Beter heeft woensdag een online lessenpakket gelanceerd rond de sinterklaastraditie in Nederland. Het pakket is bedoeld als ‘onderwijstool voor een inhoudelijk gesprek over het sinterklaasfeest in de klas’, aldus de organisatie achter de campagne Zwarte Piet is Racisme en de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

In het lessenpakket ‘De Geschiedenis van Sint en Piet’, dat bedoeld is voor de laatste leerjaren van de lagere school en de eerste leerjaren van de middelbare school, wordt de ontstaansgeschiedenis van het sinterklaasfeest behandeld en de verschijning van Zwarte Piet daarin.

6Vermeende dader van inbraak bij transportbedrijf dood aangetroffen

Een 42-jarige man met de Russische nationaliteit is dinsdagavond overleden nadat hij op heterdaad was betrapt bij een inbraak in een transportbedrijf in Beervelde, bij Lochristi. Dat laat het parket van Oost-Vlaanderen weten. De dief sloeg eerst op de vlucht en werd achtervolgd door enkele werknemers van het bedrijf. Later werd zijn levenloze lichaam gevonden in een naburig weiland. Hoe de man overleed, is onduidelijk. Vier personen werden gearresteerd.

7’Aanzienlijke oversterfte’ door hete zomer van 2022

  Katrijn van giel

Afgelopen zomer stierven er 2.291 mensen boven op het verwachte sterftecijfer. Dat is 5,7 procent meer dan voorspeld, ‘een aanzienlijke oversterfte’ volgens gezondheidsinstituut Sciensano. ‘Dit is de hoogste oversterfte van de voorbije twintig zomers’, meldt het gezondheidsinstituut in een persbericht. Dat valt deels te verklaren door de vele hete periodes dit jaar. De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan werd liefst vier keer geactiveerd. De andere reden voor oversterfte blijft volgens Sciensano covid-19.

Er overleden relatief veel vrouwen, en dan vooral vrouwen ouder dan 85 jaar. Bij mannen was de oversterfte beperkt, en was ze juist te zien bij de groep onder de 85 jaar.

8Sint-Truiden start onderzoek naar champagnefeest van vzw Veerle Heeren

In Sint-Truiden is de voormalige burgemeester Veerle Heeren opnieuw in een controverse beland nadat er vragen zijn gerezen over een factuur van een netwerkevent dat in 2017 georganiseerd werd door de vzw ‘De Vrienden van Veerle Heeren’. Meer dan 300 geïnteresseerden zakten toen naar het STVV-stadion af om de uiteenzetting van Paul-François Vranken, hoofd van het befaamde champagnehuis Vranken-Pommery, aan te horen. Mogelijk werd de factuur van het event betaald door het stadsbestuur. De oppositie eist duidelijkheid.

9Donald Trump wil in 2024 opnieuw president worden

Na zijn zege in 2016 en zijn nederlaag in 2020, wil Donald Trump opnieuw president van de VS worden in 2024. Vanuit zijn woonplaats Mar-a-Lago heeft hij zijn kandidaatstelling officieel aangekondigd. ‘Om Amerika weer groot en glorieus te maken, kondig ik vanavond mijn kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten aan’, zei de 76-jarige oud-president. Trump werd door zijn supporters onthaald met een minutenlang applaus en sprak hen vervolgens langer dan een uur toe.

10Museum De Reede verwerft litho van Munchs ‘De schreeuw’

Het Antwerpse museum De Reede, gespecialiseerd in grafiek, voegt een litho van De schreeuw toe aan zijn collectie. Daarmee heeft het nu 34 werken van Munch in huis. De grafische versie van De schreeuw was eerder al eens, in 2018 en 2019, te gast in het museum. Ze kwam uit de collectie van een Noorse verzamelaar. Het exemplaar dat De Reede nu kan toevoegen aan de eigen verzameling is een andere druk. Over de schenking werden geen details vrijgegeven.

Aangeraden

Niet te missen