Foto:  REUTERS

Raketinslag in Polen: wat we tot nu toe weten

In de Poolse grensstad Przewodów, 70 kilometer van de Oekraïense stad Lviv, zijn dinsdagavond twee doden gevallen bij een raketinslag. Het zou voor het eerst tijdens de Oekraïne-oorlog zijn dat een raket landt op het grondgebied van een Navo-lid, en dat kan grote gevolgen hebben. Dit weten we al.

  • Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde eerst dat een ‘Russisch projectiel’ haar grondgebied had getroffen. Kort daarna ging de premier in spoedberaad met zijn veiligheidsraad. Woensdag om 12 uur (Belgische tijd) kwam de Poolse nationale veiligheidsraad weer samen.

  • De Poolse president Andrzej Duda zei woensdag dat er geen aanwijzingen waren dat dit een intentionele aanval was op Polen. Het land kondigde intussen wel eenverhoogde militaire paraatheid aan.

  • De Navo reageerde voorzichtig op het incident. ‘We ­onderzoeken de zaak in nauw overleg met Polen’, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Tijdens een persconferentie woensdag gaf hij verder geen details over het lopende onderzoek. Volgens persagentschap Reuters wilde Polen dinsdagavond artikel 4 inroepen, dat bepaalt dat de Navo-leden onderling overleg moeten plegen – Warschau trok dat verzoek woensdagvoormiddag weer in.

  • Het Russische ministerie van Defensie ontkende dat Russische raketten Pools grondgebied hadden geraakt. Volgens het land was het incident een ‘bewuste provocatie om de situatie te escaleren’. Bovendien hebben de gevonden wrakstukken van de raketten ‘niets met Russische wapens te maken’.

DS VIDEO - Biden: ‘Onwaarschijnlijk dat raket vanuit Rusland is afgevuurd’. Video: De Standaard

  • Tijdens de G20-top in Indonesië reageerde de Amerikaanse president Joe Biden dat de raket die in Polen is ingeslagen, waarschijnlijk niet vanuit Rusland is afgevuurd. Hij zei dat na een beraad over het incident met verschillende staats- en regeringsleiders in Bali. ‘Ik zal ervoor zorgen dat we te weten komen wat er precies gebeurd is’, zei Biden.

  • Ambassadeurs van de Navo-lidstaten kwamen vanochtend samen voor een spoedvergadering om de veiligheid van Polen, een Navo-lid, te bespreken. Daar legde Navo-baas Stoltenberg de verantwoordelijkheid voor de explosie bij Rusland, niet Oekraïne. ‘Waarschijnlijk ging het om afweergeschut uit Oekraïne, maar Rusland draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden