camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 15 november 2022 om 16.58 uur

1Democrate Katie Hobbs verslaat Trump-protegee Kari Lake in strijd om gouverneurschap Arizona

 reuters

Democrate Katie Hobbs wordt de nieuwe gouverneur van Arizona. In de staat zijn meer dan 95 procent van de stemmen geteld, waarbij 50,4 procent voor Hobbs koos en 49,6 voor haar Republikeinse rivale en Trump-protegee Kari Lake. De overwinning van Hobbs is een nieuwe tegenslag voor Donald Trump, die dinsdag waarschijnlijk zijn kandidatuur bekendmaakt voor de presidentsverkiezingen van 2024.

2Vooruit vervroegt voorzittersverkiezingen

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vervroegt de voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse socialisten met een half jaar. De interne verkiezingen vinden normaal gezien eind 2023 plaats, maar komen volgens Rousseau te veel in het vaarwater van de nationale verkiezingen in 2024. Wanneer de nieuwe voorzittersverkiezingen precies plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Dat zal beslist worden op het congres van 3 december. De voorzitter is kandidaat om zichzelf op te volgen.

   • Kingconnah klaar om zichzelf op te volgen

3Vakbonden dreigen met nieuwe spoorstaking op 29 november

Het vakbondsfront bij de spoorwegen wil op dinsdag 29 november een nieuwe spoorstaking organiseren. Dat melden ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor. De vakbonden hekelen opnieuw een tekort aan investeringen bij de NMBS en Infrabel. Het is de tweede staking op korte tijd: op 5 oktober was er al een 24 urenstaking.

4Bijna elke week moet een crèche gedwongen sluiten

Het Agentschap Opgroeien trok dit jaar al 37 keer minstens tijdelijk de vergunning in van een crèche. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021. De voorbije dagen kwamen opnieuw berichten naar buiten van zware kindermishandeling. Sinds vrijdag sloten twee crèches gedwongen de deuren omdat het Agentschap Opgroeien hun vergunning introk. In kinderopvang ’t (B)engeltje in Oudenaarde was sprake van verregaande mishandeling.

5Minder dan 800 coronapatiënten in ziekenhuis

 belga

Van 8 tot 14 november werden elke dag gemiddeld 53 mensen in het ziekenhuis opgenomen wegens covid-19. Dat is een stijging met 8 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Er liggen op dit moment nog 790 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen (-6 procent), van wie er 54 op de afdeling intensieve zorg verblijven (-10 procent). Het aantal gerapporteerde nieuwe gevallen ging tussen 5 en 11 november – met dagelijks gemiddeld 650 nieuwe besmettingen – eveneens licht naar beneden (-1 procent) ten opzichte van de voorgaande periode van zeven dagen.

6Oscarwinnende regisseur Paul Haggis moet in totaal 10 miljoen dollar betalen voor verkrachten publicist

 ap

De Canadese filmregisseur en scenarioschrijver Paul Haggis (69) moet een schadevergoeding van 2,5 miljoen Amerikaanse dollar (2,4 miljoen euro) betalen voor het verkrachten van een publicist in 2013. De rechtbank acht bewezen dat de regisseur slachtoffer Haleigh Breest heeft verkracht na een filmpremière in New York. Vorige donderdag bepaalde dezelfde jury al dat Haggis de vrouw 7,5 miljoen dollar aan compensatie moet betalen. Haggis liet na afloop van de rechtszaak weten dat hij tegen de uitspraak in hoger beroep zou gaan.

7‘Tijd om oorlog te stoppen’, verklaart Zelenski in toespraak aan G20

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft dinsdag in een videotoespraak aan de deelnemers van de G20 gezegd dat ‘het tijd is’ om een einde te maken aan de ‘verwoestende’ oorlog van Rusland. In zijn betoog aan de ‘G19’, waarbij hij klaarblijkelijk Moskou uitsloot, hekelde de Oekraïense leider nogmaals de ‘krankzinnige dreigementen van Rusland om kernwapens te gebruiken’ en hij herhaalde dat er ‘geen enkel excuus is voor nucleaire chantage’.

8Rode Duivels naar WK vertrokken

 belga

De Rode Duivels zijn dinsdagmiddag op Brussels Airport vertrokken naar Koeweit. Daar werken ze vrijdag (16.00 uur Belgische tijd) in hun WK-voorbereiding een eerste en meteen ook laatste oefeninterland af tegen Egypte. Meteen na de wedstrijd in Koeweit vliegt de selectie door naar het basiskamp in Qatar. Vijf dagen later volgt de eerste groepswedstrijd tegen Canada.

   • Volg hier de laatste updates van het WK in Qatar

9Klimaatactivisten bekladden werk van Gustav Klimt in Wenen

DS VIDEO - Beroemd werk van Gustav Klimt beklad door klimaatactivisten. De Standaard

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben klimaatactivisten het bekende werk ‘Dood en leven’ van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt beklad met een zwarte vloeistof. Dat heeft het Leopoldmuseum, waar het meesterwerk hangt, bekendgemaakt. De groep ‘Letzte Generation’ (‘Laatste Generatie’) eiste op Twitter de actie op. Volgens het museum raakte het werk en de lijst niet beschadigd omdat het met een groot beschermend glas is afgedekt.

Aangeraden

Niet te missen