camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Energie

Vreg legt TotalEnergies boete op

dinsdag 15 november 2022 om 3.25 uur

 reuters

De Vlaamse energieregulator Vreg legt TotalEnergies een boete van 108.785 ­euro op omdat het zijn klanten met een digitale teller geen facturering op maandbasis aanbiedt. Sinds 1 april moeten grote leveranciers hun klanten met een digitale teller de mogelijkheid geven zo’n maandelijkse factuur te vragen, in de plaats van het systeem met voorschotten en een jaarlijkse eindafrekening.

TotalEnergies is de enige grote leverancier in Vlaanderen die nog geen maandelijkse factuur aanbiedt, gaf Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vorige week nog aan in antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). De vier andere grote leveranciers bieden wel de maandelijkse facturatie aan. Zodra een leverancier meer dan 200.000 klanten heeft, wordt hij als groot bestempeld. Voor kleinere leveranciers bestaat de verplichting op dit moment niet.

Tijdens een hoorzitting eind ­juni had het energiebedrijf zelf aangegeven dat ‘de dienst maandelijkse facturatie voor hun eindafnemers met een digitale meter op dit moment niet mogelijk is’, aldus de Vreg in zijn beslissing.

TotalEnergies kan nog in beroep gaan tegen de boete, maar een eventueel beroep werkt niet opschortend.

In een reactie noemt Bothuyne de boete ‘een goede eerste waarschuwing’. (belga)

Aangeraden

Niet te missen