Walrus gespot op 15 kilometer van Belgische grens

In het Nederlandse Westkapelle is er een walrus gespot. Zo’n kolossen leven normaal in de Noordelijke IJszee. In België is het laatste exemplaar in 1976 gespot. ‘Het is niet zeker dat het dier iets mankeert. De walrus lijkt eerder gezond’, zegt maritiem bioloog Jan Haelters. 

Midden oktober stierf nog een orka op het strand voor Cadzand, nu dook er zowaar een walrus op in het Nederlandse Westkapelle, op 15 kilometer van de grens met België en Knokke-Heist. In Nederland werd het dier al Thor gedoopt. Eerst werd hij gespot in Noord-Holland op het strand van Petten, maar het dier zwom alsmaar zuidelijker in Zeeland. En nu zelfs richting ons land.

‘Het gebeurde wel vaker de laatste jaren dat zo’n dieren opdoken in onze contreien. Ik denk aan Nederland, Duitsland of Denemarken, maar bij ons is het van 1976 geleden dat er nog een walrus is gespot’, zegt maritiem bioloog Jan Haelters. ‘Het moet nu echt niet ver zwemmen om Knokke of Zeebrugge te bereiken. Liever niet, want dan stellen zich toch een aantal problemen. Om zich te voeden, bijvoorbeeld.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen