camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

energiecrisis

Dubbel zoveel doden door CO-vergiftiging

Er zijn dit jaar al 60 mensen gestorven door CO-vergiftiging. Het antigifcentrum legt de link met de energiecrisis.

maandag 14 november 2022 om 0.00 uur

 Rias Immink

Vorige maand kwamen twee vrouwen in Wilrijk om het ­leven door CO-vergiftiging ­nadat ze binnen een barbecue hadden aangestoken. Ze behoren tot de 60 doden die dit jaar al gevallen zijn door koolstofmonoxidevergiftiging, volgens cijfers van het Antigifcentrum. Dat aantal schommelde de afgelopen jaren rond de 30.

Koolstofmonoxide is een reuk- en kleurloos gas dat vrijkomt als brandstoffen zoals aardgas of petroleum niet volledig verbrand worden. De eerste tekenen zijn hoofdpijn en duizeligheid. Word je er blijvend aan blootgesteld, verlies je het bewustzijn, kun je in ­coma vallen en sterven.

De energiecrisis doet het ­risico op CO-vergiftiging stijgen, zegt Dominique Vandijck van het Antigifcentrum. ‘Mensen zoeken goedkope alternatieven om te verwarmen: ze zetten een bijzetvuurtje op ­basis van petroleum of gas. Of ze zetten de houtkachel weer aan die ze jaren niet gebruikt hebben. Dat is bijna vragen om problemen.’

Vandaag krijgt het Antigifcentrum vicepremier Petra De Sutter (Groen) over de vloer. Zij roept alvast op om het nummer van het Antigifcentrum op te slaan: 070-245 245.(tlb)

Aangeraden

Niet te missen