Foto: rv
Turkije

Zes doden bij aanslag ‘door PKK’ in centrum Istanbul, verdachte opgepakt

Bij een explosie in het centrum van Istanbul zijn zes doden gevallen en 81 mensen gewond geraakt. Turkije zegt dat de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) achter de aanslag zit, maar de organisatie ontkent dat. Volgens de Turkse politie was de dader ‘een jonge Syrische vrouw’ die intussen werd aangehouden.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zegt dat de Turks-Koerdische organisatie PKK achter de bomaanslag zit. De PKK (Koerdische Arbeiderspartij) is als guerrillabeweging actief in het noorden van Irak en wordt ook in Europa en de VS gezien als een terreurgroep. De minister meldde dat intussen ‘22 mensen’ aangehouden zijn. ‘De persoon die de aanslag uitvoerde, de bom achterliet, werd aangehouden’, zei hij.

De ontploffing gebeurde rond 16.30 uur (14.30 uur Belgische tijd) in de drukke winkelstraat Taksim Istiklal, in de centrumwijk Beyoglu, op een moment dat daar erg veel volk was. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei twee uur later live op televisie dat zes mensen om het leven kwamen. ‘We kunnen het nog niet met zekerheid zeggen, maar de geur van terreur hangt in de lucht’, zei Erdogan.

De Koerdische Arbeiderspartij ontkende de aantijgingen maandag. ‘Het is uitgesloten dat wij op welke wijze dan ook burgers als doelwit zouden nemen’, staat te lezen op de website van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Syrische vrouw

Later sprak vicepresident Fuat Oktay onomwonden over terreur en verklaarde hij dat een vrouw een bom heeft doen ontploffen. Die persoon zou volgens de Turkse politie de feiten hebben bekend. Het zou gaan om een jonge Syrische vrouw. Oktay stelde ook het aantal gewonden bij van 53 naar 81. Erdogan sprak van een ‘achterbakse aanslag’.

Voor de toespraak van Erdogan waren op de Turkse televisie kookprogramma’s te zien. Televisiezenders hadden de boodschap gekregen dat ze niet mochten berichten over de aanslag. Sociale media werkten met vertraging. Dat gebeurde ook toen er in 2016 een poging tot staatsgreep plaatsvond. Officieel luidt de uitleg dat de media het onderzoek naar de mogelijke daders niet in de weg mogen zitten.

Gebied afgezet

Na de explosie circuleerden op sociale media verschillende beelden. In het meest gedeelde filmpje is de ontploffing op de drukke winkelstraat vanop een afstand te zien. Omstaanders rennen in paniek weg na de luide knal. Op andere beelden, die niet officieel bevestigd werden, liggen mensen op de grond in plassen bloed. Ooggetuigen meldden dat ambulances af en aan reden van de plaats die volledig werd afgezet voor het publiek. Helikopters cirkelden over het gebied.

Gouverneur Ali Yerlikaya meldde als eerste dat er doden waren gevallen. Aanvankelijk had hij het over vier doden en 38 gewonden. Burgemeester Ekrem Imamoglu is ter plaatse gegaan en betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers.

In 2016 werd de drukke winkelstraat al eens het doelwit van een zelfmoordaanslag, waarbij vijf doden vielen. In de periode werd Turkije geviseerd door terreurgroep IS. Ook Koerdische separatisten pleegden aanslagen in het land. Bij een bomaanslag in een voetbalstadion door een aftakking van PKK vielen in 2016 38 doden.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen