Foto:  via REUTERS

Satellietbedrijf ontdekt kort voor lek twee ‘dark ships’ in de buurt van gesaboteerde Nord Stream-pijpleiding

Twee ‘dark ships’, schepen die hun trackers hadden uitgeschakeld, bevonden zich in de buurt van de Nord Stream 2-pijpleiding, kort voordat die gesaboteerd werd. Dat stelt een bedrijf dat satellietgegevens van de buurt heeft geanalyseerd.

Op 26 september werd ’s ochtends vroeg een lek ontdekt in de Nord Stream 2-pijpleiding. Hoewel die gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland nog niet in gebruik was genomens, zou daardoor in totaal ongeveer 400.000 ton methaangas in de atmosfeer zijn terechtgekomen. Internationale experts vermoedden dat er sabotage in het spel was en dat de schade doelbewust was toegebracht.

   • ‘De kritieke infrastructuur in de hele Noordzee permanent monitoren, dat gaat niet’

Volgens SpaceKnow, een bedrijf dat satellietgegevens controleert, passeerden er in de dagen voor het incident twee zogenaamde “dark ships” in de buurt van de pijpleiding. Dat meldt het bedrijf aan nieuwssite Wired. De beide schepen, elk met een lengte van ongeveer 95 tot 130 meter, zouden tot binnen enkele mijlen van de lekkage zijn gekomen. ‘De schepen hadden hun trackers uitgezet’, zegt Jerry Javornicky, de ceo en medeoprichter van SpaceKnow aan Wired. ‘Dat betekent dat er geen informatie over hun bewegingen beschikbaar was en dat ze hun locatie voor de buitenwereld verborgen probeerden te houden.’ Om de schepen te detecteren, heeft SpaceKnow 90 dagen aan gearchiveerde satellietbeelden van het gebied doorzocht, verklaarde Javornicky de onderzoeksmethode van het bedrijf.

‘Opzettelijk en onverantwoordelijk’

De aanwezigheid van de schepen zal de speculaties over de oorzaak van het lek alleen maar doen toenemen. Voorlopig verdenken heel wat westerse landen de Russen van de sabotage, al heeft het Kremlin de betrokkenheid altijd met klem ontkend.

SpaceKnow heeft de bevindingen intussen gerapporteerd aan de Navo, die een eigen onderzoek voert naar de incidenten bij zowel Nord Stream 1 als 2. ‘We geven geen commentaar over de door ons gebruikte bronnen tijdens het onderzoek’, reageeert Navo-woordvoerder Oana Lungescu bij Wired. ‘Al kunnen we wel bevestigen dat het volgens ons om een opzettelijke en onverantwoordelijke daad van sabotage ging.’

Bron: Wired

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen