camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 8 november 2022 om 17.17 uur

1 Ambassadeur WK voetbal noemt homoseksualiteit ‘geestelijke schade’

  zdf und Mateusz Smolka

Khalid Salman, een gewezen Qatarese international, treedt momenteel op als ambassadeur voor het komende WK voetbal. In een interview met de Duitse omroep ZDF heeft de man homoseksualiteit omschreven als ‘geestelijke schade’. Het gesprek wordt dinsdagavond uitgezonden, maar de zender heeft al een fragment vrijgegeven.

Homoseksualiteit is verboden in de Golfstaat. Maar de organisatoren van het WK voetbal hebben al meermaals benadrukt dat koppels van hetzelfde geslacht geen problemen zullen ondervinden tijdens het toernooi.

Sepp Blatter, de ex-voorzitter van de wereldwijde voetbalbond Fifa, heeft op dinsdag in een interview gezegd dat hij spijt heeft van de keuze om van Qatar het gastland te maken van dit WK. Het is ‘een vergissing’ gezien ‘de kleinheid’ in het land, meent de oud-voorzitter. Het WK is dit jaar erg omstreden wegens de grove mensenrechtenschendingen in het land.

2 Minder dan 50 mensen per dag in ziekenhuis met coronabesmetting

 rr

De coronacijfers blijven de goede kant uitgaan. Tussen 1 en 7 november zijn in ons land elke dag gemiddeld 48,4 mensen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 28 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Er liggen 841 mensen in het ziekenhuis, van wie er 61 intensieve verzorging nodig hebben.

Het aantal nieuwe besmettingen daalde tussen 29 oktober en 4 november met 45 procent, tot gemiddeld 650 per dag. Er werden 29 procent minder testen uitgevoerd dan een week eerder. De positiviteitsgraad – het aandeel tests met een positieve uitkomst – bedraagt 14,0 procent.

In dezelfde periode stierven elke dag gemiddeld 4,7 mensen aan het virus. In totaal kwamen al 32.959 mensen om het leven.

3 Zeven kandidaten voor Eurosong 2023

The Starlings  belga

Ameerah, Chérine, gala dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings zijn geselecteerd om deel te nemen aan de preselecties voor Eurosong 2023. Dat laat de VRT dinsdag weten in een persbericht.

Elke artiest neemt deel met twee zelfgekozen nummers. Wie er uiteindelijk naar het Eurovisiesongfestival mag om België te vertegenwoordigen, wordt duidelijk tijdens een liveshow in Paleis 12 op zaterdagavond 14 januari. Dan kunnen de kijkers, samen met een vakjury, beslissen wie ons land zal vertegenwoordigen.

4Demir wil donderdag al beslissen over Ventilus

Na de zoveelste studie wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) snelheid maken in het Ventilus-dossier. De Duitse professor Dirk Westermann bevestigt in die studie dat de Ventilus-hoogspanningslijn met de huidige technologie alleen bovengronds en in wisselstroom kan. Nieuwe technologie om de lijn ondergronds te leggen wordt pas in de jaren 2030 verwacht.

‘Donderdag brengen we het dossier zoals het in juli al klaar was opnieuw op de regeringstafel’, luidt het op het kabinet van de minister. ‘Voor ons is het rijp voor een beslissing.’

5Chinese autoriteiten lieten kritische toespraak van Charles Michel schrappen

  reuters

De Chinese autoriteiten achter een grote handelsbeurs in Shanghai hebben een geplande toespraak door Charles Michel laten schrappen. Het ging om een vooraf opgenomen videoboodschap die vertoond zou worden bij de openingsceremonie van de China International Import Expo-beurs (CIIE), net als toespraken van andere wereldleiders.

Michel zou daarin kritiek uiten op de ‘illegale oorlog’ van Rusland in Oekraïne, waaruit Europa ‘belangrijke lessen’ zou trekken. Hij zou China in de toespraak ook opgeroepen hebben om meer druk uit te oefenen op Rusland om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

Het kabinet van de Europese president reageert verwonderd op de Chinese beslissing. ‘De tekst was uitgebalanceerd en bevatte geen groot nieuws’, klinkt het daar.

6Spilindex maand eerder dan verwacht overschreden

De spilindex zal in november al opnieuw overschreden worden, voor de tweede maand op rij. Dat voorspelt het Planbureau dinsdag. Na zo’n overschrijding worden de ambtenarenlonen en sociale uitkeringen telkens geïndexeerd. Het Planbureau verwacht ook dat de inflatiepiek nu achter ons ligt en afremt tot 10 procent.

7Amerikanen trekken naar de stembus voor midterms

  afp

Het is zover: de Amerikanen zijn begonnen aan hun verkiezingsdag. De eerste stembureaus openden intussen hun deuren en laten stemgerechtigden binnen. Er wordt een hoge opkomst verwacht. Eerder trokken al meer dan 40 miljoen Amerikanen vervroegd naar de stembus, een record.

De openings- en sluitingstijden van de stembureaus verschillen. Dat heeft onder meer te maken met de verschillende tijdzones in het land, maar ook met de verwachtte drukte. De laatste deuren sluiten in Alaska, dan is het in België 7 uur ‘s morgens.

De Amerikanen kiezen nieuwe volksvertegenwoordigers voor het volledige Huis van Afgevaardigden en ook een derde van de Senaat wordt vernieuwd. In 36 staten beslissen kiezers wie hun volgende gouverneur wordt.

8Oorlogsbom ontmanteld in Gent-Sint-Pieters, hinder tijdens ochtendspits valt mee

  fvv

In het station Gent-Sint-Pieters is tijdens de nacht van maandag op dinsdag een oorlogsbom aangetroffen tijdens graafwerken. Dovo kwam ter plaatse om de bom te ontmantelen. Reizigers ondervonden in beperkte mate hinder tijdens de ochtendspits.

9Oekraïne sluit vredesgesprekken uit

Oekraïne zal pas bereid zijn om te onderhandelen over vrede wanneer de laatste Russische troepen het volledige Oekraïense grondgebied hebben verlaten, inclusief de Krim, dat Rusland bezet sinds 2014. Met die uitspraak deed Mykhailo Podalyak, adviseur van de Oekraïense president, nog maar eens de deur dicht voor mogelijke gesprekken met Rusland.

Zo reageert hij op een recent bericht in de Amerikaanse krant The Washington Post. De krant schreef dat de Verenigde Staten zouden hebben gevraagd aan Kiev om zich open te stellen voor onderhandelingen.

Aangeraden

Niet te missen