Foto:  katrijn van giel

Huiszoeking bij Stoffels Tomaten: experimenteerde het bedrijf met vaccin voor tomatenvirus?

De federale gerechtelijke politie (FGP) en het federaal voedselagentschap FAVV hebben dinsdagochtend een huiszoeking gedaan bij Stoffels Tomaten in Rijkevorsel. Daarnaast werden ook huiszoekingen gedaan in Beerse en Kapellen. Vier mensen werden gearresteerd.

De huiszoekingen kaderen in een onderzoek naar de opzettelijke verspreiding van het zogenaamde ‘Tomato Brown Rugose Fruit Virus’ (ToBRFV). Omdat tomaten zeer gevoelig zijn voor dat virus, zou er in samenwerking met een Nederlandse firma geëxperimenteerd zijn met een vaccin om tomatenplanten resistent te maken . Dat gebeurde buiten een labo om.

‘Een tomatenteeltbedrijf uit Rijkevorsel zou mogelijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van een verboden vaccin en wordt ervan verdacht het vaccin te hebben ingevoerd om doelbewust zijn tomatenplanten te besmetten en de tomaten resistent te maken tegen het virus’, zegt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen.

Tobamovirus

Het ToBRFV-virus kan tomaat, paprika en Spaanse peper beschadigen, maar heeft geen invloed op de consumptie, het beestje vormt voor mensen en dieren geen gevaar. Het virus behoort tot de tobamovirussen en is zeer besmettelijk. Het wordt doorgegeven via de handen, handschoenen, gebruikte gereedschappen of gsm’s.

Verder kunnen tobamovirussen via zaad overgedragen worden op jonge planten. Tobamovirussen zijn zeer persistent. Als besmet zaad, jonge planten en vruchten in de handel terechtkomen, dan kan het virus over grote afstanden worden verspreid.

‘Het zogeheten vaccin zou een milde variant van het virus zelf bevatten. Vanuit de Europese Unie bestaat een nultolerantie voor het virus om het binnenbrengen en de verspreiding ervan te voorkomen’, legt Aerts uit.

Vier arrestaties

In het kader van het lopende gerechtelijke onderzoek vonden dinsdagochtend drie huiszoekingen plaats in Beerse, Kapellen en Rijkevorsel. Bij de invallen waren ook de inspecteurs van het federaal voedselagentschap (FAVV) aanwezig. De politiezone Noorderkempen gaf logistieke ondersteuning.

‘Bij de huiszoekingen werden vier mensen gearresteerd. Ze zullen worden verhoord door de politie. Er werd ook een grote som geld in beslag genomen’, aldus het parket.

Ook in Nederland loopt er een onderzoek naar tomatenteeltbedrijven die planten opzettelijk infecteren.

Bron: gazet van antwerpen

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen