Foto:  Dick Demey

Vader die zich racistisch uitliet tegen 8-jarig voetballertje, is tot Nieuwjaar niet meer welkom bij zijn club

De toeschouwer die een achtjarig spelertje van KVK Wellen uitschold voor ‘zwarte aap’, mag tot Nieuwjaar geen wedstrijden van de U9 van Bocholt VV bijwonen. Dat heeft de club beslist na een crisisberaad.

De wedstrijd van de U9 tussen Bocholt VV en KVK Wellen escaleerde zondagvoormiddag. Nadat een speler van Wellen, een achtjarige jongen met Algerijnse roots, een tegenstander met de voet had geraakt, reageerde de vader van de Bocholt-speler erg fel. Hij schold de jongen uit voor ‘zwarte aap’, en dat was de trainer van KVK Wellen niet ontgaan. Na wat discussie besloot die z’n spelers van het veld te halen en de wedstrijd te staken.

Bocholter VV hield maandag crisisberaad over het incident. De man werd uitgenodigd om zijn versie van de feiten te geven. ‘Hij besefte dat hij in de fout was gegaan en benadrukte dat er geen enkel excuus was om racistische termen in de mond te nemen’, liet de club na afloop weten. ‘Er is beslist om de vader een afkoelingsperiode in acht te doen nemen tot Nieuwjaar en dus de wedstrijden van de U9 tot dan niet meer te laten bijwonen. In overleg met KVK Wellen is de man ook bereid om zich te excuseren bij de tegenpartij.’

Sensibilisering

De club benadrukt dat dergelijke incidenten niet door de beugel kunnen. Daarom wil Bocholt VV verder inzetten op de sensibilisering van ouders en trainers. ‘Onze club draagt sportief gedrag op en buiten het veld hoog in het vaandel en bestrijdt racisme en discriminatie in al z’n vormen’, klinkt het in een statement. Met die boodschap wil de club het incident achter zich laten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen