Foto:  belga

Kwart van treinen rijdt woensdag, hinder grootst in Wallonië

Als gevolg van de interprofessionele staking zal het treinverkeer woensdag ernstig verstoord zijn. Spoorwegmaatschappij NMBS werkte een alternatieve dienstregeling uit waarbij een kwart van de treinen zou rijden.

De spoorhinder zal dinsdagavond om 22 uur al starten en aanhouden tot donderdagochtend. Tussen de grote steden zal een derde van de IC-treinen rijden. Van de voorstedelijke S-treinen en de lokale L-treinen rijdt een kwart. De meeste P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, worden geschrapt. De NMBS werkte de alternatieve dienstregeling uit op basis van het personeel - ook dat van spoornetbeheerder Infrabel - dat heeft aangegeven niet te zullen deelnemen aan de staking.

In Wallonië zal de hinder groter zijn dan in Vlaanderen. De NMBS geeft aan dat er helemaal geen treinverkeer zal zijn in het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg, en in een deel van Waals-Brabant. ‘Dat komt doordat er onvoldoende personeel beschikbaar is in het seinhuis van Infrabel in Namen, dat noodzakelijk is om het treinverkeer veilig te laten verlopen’, luidt het. ‘Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen.’

De NMBS raadt reizigers aan om de routeplanner te raadplegen voor ze naar het station vertrekken. Die zal alleen de treinen aangeven die effectief rijden.

55 procent van de vluchten geschrapt

Door de actie- en stakingdag hebben de luchtvaartmaatschappijen preventief 55 procent van de vluchten geschrapt die zouden aankomen of vertrekken op Brussels Airport. Dat meldt woordvoerster Nathalie Pierard. Het gaat over iets meer dan 200 vluchten.

Vorige week raakte al bekend dat op de luchthaven van Zaventem preventief heel wat vluchten worden geannuleerd. Uiteindelijk wordt dat 55 procent van de vluchten, zei Pierard na een overleg. Hoeveel passagiers getroffen worden, kan de woordvoerster niet zeggent.

De luchthaven roept de reizigers ook op om indien mogelijk enkel met handbagage te reizen, aangezien er voor bepaalde operaties zoals de afhandeling of de screening minder personeel zal zijn. Ook waarschuwt Pierard dat er hinder verwacht wordt op het openbaar vervoer en dat het mogelijk moeilijk wordt om met de trein of de bus naar de luchthaven te komen. De parking is normaal gezien wel gewoon beschikbaar.

Tot slot vraagt Brussels Airport om niet speciaal vroeg naar de luchthaven te komen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden