Foto: Wireimage

Low-zangeres Mimi Parker overleden op 55-jarige leeftijd: ‘Geen enkele band was belangrijker voor Duyster’

Mimi Parker, zangeres en drummer bij de Amerikaanse band Low, is overleden. Dat maakte haar echtgenoot en medebandlid Alan Sparhawk zondag bekend op sociale media. Parker was 55 jaar oud en leed aan eierstokkanker.

Ze zouden normaal gezien in het weekend van 11 november optreden in Kortrijk, waar ze de affiche van festival Sonic City mee cureerden, maar de gezondheidstoestand van zangeres en drummer Mimi Parker was te zeer achteruitgegaan. De tournee van Low werd geannuleerd. Het deed het ergste vermoeden, want eind 2020 had Parker de diagnose eierstokkanker gekregen. Ze overleed zaterdagnacht op 55-jarige leeftijd, ‘omringd door familie en veel liefde, ook die van jullie’, dat maakte haar partner en bandgenoot Alan Sparhawk zondag bekend op sociale media.

Parker richtte Low op samen met Sparhawk en bassist John Nichols in Minnesota aan het begin van de jaren 1990. Luide grungemuziek was toen alomtegenwoordig, maar Low onderscheidde zich met verstilde rocknummers. Ze waren een van de belangrijke groepen uit de zogenaamde ‘slowcore’-beweging. Hun debuutalbum I could live in hope haalde uiteindelijk de Pitchfork-lijst van beste albums uit de jaren negentig.

Low maakte in totaal dertien albums en vond hernieuwde creativiteit op ‘Double negative’, uit 2018. Die plaat liet horen dat een band ook na twaalf albums nog kan verrassen, dankzij uitgebeende, ontwrichtende elektronica. Vorig jaar verscheen opvolger Hey what, waarop de band het elektronische geluid verder verkende. Onze recensent omschreef de muziek ‘als bloemknoppen die op het punt staan om open te springen’.

Duyster-favoriet

In ons land genoot Low bekendheid dankzij radioprogramma Duyster op Studio Brussel. De band vierde in 2015 nog het vijftienjarige bestaan van het zondagavondprogramma in concertzaal Trix. ‘We zijn diep geraakt door het overlijden van Mimi Parker. Mimi was de hemelse stem en de hartslag van Low en geen enkele band was belangrijker voor Duyster dan Low. Plaat na plaat wisten ze ons te raken met intense schoonheid’, reageren radiomakers Ayco Duyster en Eppo Janssen op Studio Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen