Foto:  reuters

Russische media: ‘Stuwdam Kakhovka beschadigd door raketaanvallen’

Volgens Russische media heeft Oekraïne een belangrijke stuwdam aangevallen in de regio van Cherson. De Oekraïners beweerden eerder dan weer dat de Russen er explosieven hebben gehangen. De stuwdam van Kakhova is erg belangrijk voor watervoorziening op de Krim.

Volgens de Russen heeft Oekraïne rond 10 uur lokale tijd (9 uur in België) de stuwdam met raketten aangevallen. Er werden zes raketten afgevuurd, waarvan vijf konden worden uitgeschakeld. Een van de raketten zou de sluis van de dam hebben geraakt, meent Rusland. Over exacte schade wordt niet bericht.

Kiev heeft nog niet gereageerd op die concrete beschuldigingen. De beweringen uit de Russische pers werden nog niet onafhankelijk bevestigd.

Cherson onder water

Belangrijk om weten is dat Kiev en Moskou elkaar er de laatste weken van beschuldigen de dam te willen aanvallen. Volgens Oekraïne heeft Moskou explosieven geplaatst aan de dam; de Russen ontkenden dat.

Een mogelijke ontploffing van de waterkrachtcentrale ‘zou duizenden slachtoffers maken en tientallen steden doen overstromen’, waarschuwde de Oekraïense premier Denys Sjmyhal. Delen van de havenstad Cherson zouden onder water komen te staan. Daar zouden de Oekraïners momenteel aan een succesvol tegenoffensief bezig zijn. De dam is bovendien belangrijk voor de watervoorziening van het schiereiland Krim, dat Rusland in 2014 heeft geannexeerd. De laatste dagen organiseerden de Russen ‘evacuaties’ voor burgers uit Cherson.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen