camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

parentale ontvoering

Bruggeling moet acht jaar in de cel in Marokko

Marc Moerman reisde eind vorig jaar naar Marokko, nadat zijn ex hun zoontje had ontvoerd. Zij beschuldigt hem van kindermisbruik.

zaterdag 5 november 2022 om 3.25 uur

Marc Moerman met zijn ex en zoontje. rr

Vol vertrouwen reisde Marc Moerman eind vorig jaar naar Marokko om er zijn vierjarige zoon terug te halen. De Bruggeling had immers een arrest van het Gentse hof van beroep op zak dat hem de exclusieve uitoefening van het ouderlijk gezag toekent. Na die uitspraak was zijn ex met het kind naar Marokko ­getrokken, haar geboorteland.

Maar toen Moerman aankwam op een afspraak met een ­familielid van zijn ex om hun zoontje op te ­eisen, stond de ­politie hem op te wachten. Zijn ­ex-vrouw had hem beschuldigd van aanranding, zowel van hun zoontje als van haar twee kinderen uit een vorige relatie toen die nog minderjarig waren.

Moerman werd meteen opgepakt en zit sindsdien in de cel in Marokko, eerst in afwachting van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek, later omdat een ­Marokkaanse rechtbank niet in zijn ­onschuld geloofde. Het ­Marokkaanse gerecht sprak hem wel vrij van alle aantijgingen van misbruik van zijn zoon, maar voor het vermeende misbruik van zijn stiefkinderen vorderde de procureur twintig jaar cel.

Geen sporen van misbruik

‘Het werden er uiteindelijk drie’, zegt Mehdi Abbes, de advocaat van Moerman. ‘Wij besloten om beroep aan te tekenen tegen dat vonnis. Het hof heeft die straf nu opgetrokken naar acht jaar, maar het openbaar ministerie heeft cassatieberoep aangetekend.’

De Belgische rechter gaf Moerman gelijk over de hele lijn toen zijn ex hem een eerste keer had beschuldigd van misbruik

‘Diezelfde beschuldigingen van misbruik had de ex van mijn cliënt al gebruikt om hem in een kwaad daglicht te plaatsen toen hun ­huwelijk op de klippen liep en de rechtbank over het hoederecht moest beslissen’, zegt Abbes. ‘Zowel een wetsdokter die door een Marokkaanse rechtbank was aangesteld voor de stiefkinderen van mijn cliënt, als de Belgische wetsdokter die zijn zoontje heeft onderzocht, verklaarde dat zij op geen enkel van de onderzochte kinderen sporen van misbruik hadden gevonden.’ Daarop gaf de Belgische rechter Moerman ­gelijk over de hele lijn en kreeg hij het exclusieve ouderlijke gezag toegekend, waarna de moeder vertrok met hun zoontje.

‘Mijn cliënt is ten einde raad’, zegt Abbes. ‘Hij wil zo snel mogelijk een aanvraag indienen om naar België te kunnen terug­keren. Een conventie tussen ­beide landen maakt dat mogelijk. Maar eerst moet de uitspraak van het Marokkaanse gerecht definitief zijn.’

Aangeraden

Niet te missen