Foto:  SOPA Images/LightRocket via Gett

Britse complotdenker David Icke mag niet naar protestactie in Amsterdam

De Britse complotdenker David Icke mag twee jaar lang de Schengenzone niet in. Dat blijkt uit een brief die Icke zegt te hebben ontvangen vanwege de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zo kan hij zondag niet deelnemen aan een demonstratie in Amsterdam.

Uit privacyoverwegingen kan de dienst de echtheid van de brief niet bevestigen, maar bronnen bevestigen de gang van zaken aan Nederlandse media. Icke zou zondag spreken bij een demonstratie in Amsterdam, maar de IND denkt dat zijn komst een gevaar vormt voor de openbare orde en ontzegt hem daarom de toegang tot het Schengengebied.

De 70-jarige Brit staat bekend om zijn theorie dat buitenaardse reptielen een regerende elite op aarde aansturen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite. Ook Forum Voor Democratie-leider Thierry Baudet is aanhanger van Ickes reptielentheorie.

Onder de Schengenzone vallen 26 Europese landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk en Spanje. Op zijn Instagramaccount heeft Icke inmiddels laten weten dat hij met de auto onderweg is naar Amsterdam. Waar hij zich precies bevindt, is niet duidelijk. Op zijn website stelt hij dat hij ‘verbannen wordt door het Nederlandse fascistische regime’.

Samen Voor Nederland, de organisatie van het protest waar Icke zondag bij aanwezig zou zijn, laat aan het Algemeen Dagbladweten dat hij het besluit van de IND ‘ronduit schandalig’ vindt. ‘Dit noemen ze nou het vermoorden van het vrije woord’, aldus organisator Michel Reijenga. ‘Ik had dit niet verwacht. Wij zijn heel benieuwd naar het bewijs waarop het kabinet hem de toegang weigert.’ De organisatie zegt te onderzoeken of er bezwaar tegen het besluit ingediend kan worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen