Foto:  BELGA

AA Gent met klinkende zege naar barrages Conference League

AA Gent was in eigen huis met 4-0 veel te sterk voor de bezoekers uit Molde. Goed voor de tweede plaats in Groep F en het ticket voor de barrages van de Conference League. Wie daar wint (tegen een derde van de Europa League), mag naar de 1/8ste finales.

Geen Cuypers in de Gentse basiself. De topschutter van de Buffalo’s kreeg rust, waardoor Depoitre aan de aftrap verscheen. Op links kreeg Salah dan weer de voorkeur op Nurio. Hjulsager en Hong begonnen in de pockets achter diepe spits Depoitre. Odjidja en Kums moesten voor het nodige evenwicht zorgen in het elftal.

Dat was buiten Okumu gerekend die in de openingsfase tot tweemaal toe balverlies leed en zo onrust zaaide in de Gentse gelederen. Het tekende de spanning die op deze wedstrijd zat voor de thuisploeg. Alleen een zege volstond voor Europees overwinteren en het voorkomen van een onrustige aanloop naar de Slag om Vlaanderen van zondag.

De keuze om Salah op de linkerwingback te posteren was best wel gewaagd. De jonge Brusselaar lag niettemin aan de basis van de eerste noemenswaardige Gentse aanval, maar Samoise kon er geen vervolg aan breien. Het was toen al duidelijk dat Gent de handen vol zou hebben aan een stug Molde, dat er ook stevig de beuk in gooide. Samoise ondervond dat al vlug aan den lijve, de Gentenaar moest zelfs iets na het half uur al de strijd staken.

Als de Noorse bezoekers dan toch eens een steekje lieten vallen, verzuimden de Buffalo’s om het geschenk in ontvangst te nemen. Wachten op een stilstaande fase dan maar. Ngadeu liep zich goed vrij op een hoekschop en kopte goed naar de grond, maar de bal ging een half metertje naast. Depoitre werd ook nog eens goed in stelling gebracht door Hjulsager, maar de Gentse spits kon niet goed timen en zag zijn kopbal hoog over gaan.

Het was tekenend voor de Gentse eerste helft. Boordevol goede intenties, maar het samenspel vertoonde te veel horten en stoten. Kansen waren dan ook op de vingers van één hand te tellen. De beste mogelijkheid was uiteindelijk nog voor Nurio: Okumu verstuurde een puike voorzet vanop rechts, maar de Angolees kopte onbegrijpelijk over. Langs de zijlijn groeide de onrust bij de Gentse fans.

Hjulsager slaat net na rust toe

In die eerste helft had AA Gent 64% balbezit, maar slechts drie van de veertien doelpogingen waren ‘on target’. Efficiëntie, het was dit seizoen al wel vaker het euvel bij de Buffalo’s. De Gentse fans zetten zich bij aanvang van de tweede periode dan nog maar eens achter hun team en creëerden wat sfeer in de kletsnatte Ghelamco Arena. Wissels voerde Vanhaezebrouck halfweg nog niet door.

En Molde? De Noren beperkten zich hoofdzakelijk tot verdedigen. Dat deden ze niet onaardig. Tot Hong op het middenveld besloot om snel om te schakelen en Hjulsager aanspeelde. De Deen zag een opening en verraste de bezoekende doelman in de korte hoek (1-0). De ban leek gebroken, maar de Noren gaven zich niet gewonnen. Lövik reageerde meteen, maar besloot voorlangs.

Aan de overkant konden Hong, Depoitre en Nurio in één en dezelfde fase de trekker niet overhalen, waardoor het toch nog spannend bleef. Even later was het toch raak toen Depoitre een vrije trap van Kums tot bij Godeau devieerde en die verdubbelde de Gentse voorsprong. Plots swingde Gent als in de hoogdagen van 2015. Odjidja en Hjulsager waagden hun kans, maar besloten nipt over de kooi van Karlström.

Missie volbracht, oordeelde Vanhaezebrouck en hij gooide drie nieuwe spelers in de strijd. Krachten sparen voor zondag, weet u wel. Molde ging nog wel op zoek naar een aansluitingstreffer en heel af toe voelde je de sluimerende onrust bij sommige Gentse spelers.

Dit mochten ze echter niet meer uit handen geven en dat gebeurde ook niet: regisseur Hong lanceerde Kums en die maakte het mooi af. 3-0, de boeken mochten dicht. Hauge dwong nog een lichte strafschop af. Cuypers twijfelde niet en zette die feilloos om: 4-0 en de Ghelamco Arena daverde nog eens als vanouds.

Schoonheidsprijzen waren nochtans helemaal niet van tel in de huidige omstandigheden. De Europese kwalificatie des te meer. AA Gent blijft Europees actief en dat is na alle problemen van de voorbije weken zonder meer een opsteker voor de Gentse voetbalfamilie. Deze overwinning kan het begin van een nieuwe Gentse lente betekenen. Bevestiging is wel gewenst, bij voorkeur zondag al tegen Club Brugge.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen