Foto:  IMAGO/IP3press

Frans parlementslid geschorst omdat hij ‘ga terug naar Afrika’ riep naar medeparlementariër

Het Frans parlementslid Gregoire de Fournas wordt tijdelijk uitgesloten uit de Assemblée Nationale. Behalve zijn eigen fractie, het Rassemblement Nationale van Marine Le Pen, beschuldigt het voltallig parlement hem van racisme omdat hij ‘ga terug naar Afrika’ riep naar een zwarte collega.

Grégoire de Fournas zal het de komende twee maanden met de helft van zijn parlementaire wedde moeten stellen. De eerste vijftien dagen hoeft hij ook geen stap meer te zetten in de gebouwen van het halfrond. ‘We moeten onze democratie niet verzwakken’, verdedigde de parlementsvoorzitter op de straf.

De Fournas wordt het parlement uitgezet na uitspraken tegenover parlementslid Carlos Martens Bilongo. Hij was aan het woord over de situatie van de migranten op de Middellandse Zee. Vanop de banken van het Rassemblement National was er gemor en Bilongo was al een paar keer onderbroken. Tot de Fournas, afgevaardigde van het vijfde kiesdistrict van Gironde, plots riep dat hij maar moest terugkeren naar Afrika.

Dat lokte algemeen protest uit van de andere aanwezigen. Iedereen stond recht, sommigen verlieten de zaal. De voorzitter van de Assemblee, Yaël Braun-Pivet, schorste daarop de zitting.

De meerderheidspartijen hadden gedreigd dat ze geen zittingen meer zouden bijwonen indien de Fournas niet streng werd gesanctioneerd. Premier Elisabeth Borne reageerde dat er ‘geen plaats voor racisme is in onze democratie’.

Verkeerd begrepen

Grégoire de Fournas ontkent dat hij collega Carlos Martens Bilongo persoonlijk had aangevallen. ‘Ik heb geen excuses te maken. Ik had het niet tegen hem, ik bedoelde dat de boten maar moesten terugkeren naar Afrika, niet mijn collega’, zegt hij nadat hij een storm van kritiek over zich kreeg.

Le Pen nam intussen de verdediging van haar partijgenoot op. ‘Grégoire de Fournas had het duidelijk over de migranten die per boten worden vervoerd. Niet over collega Bilongo’. De controverse die nu is ontstaan, zegt Le Pen, is opgeklopt door onze politieke tegenstanders en dat is schandalig, zegt ze.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen