Foto: epa

Noord-Korea voerde mislukte test uit met intercontinentale raket, zegt Seoel

Noord-Korea heeft donderdag een intercontinentale ballistische raket (ICBM) afgevuurd, maar de test zou zijn mislukt, zegt het Zuid-Koreaanse leger. Noord-Korea eist dat het Zuiden en de Verenigde Staten onmiddellijk stoppen met militaire oefeningen.

Noord-Korea heeft donderdag meerdere ballistische raketten afgevuurd, waaronder mogelijk een intercontinentale ballistische raket (ICBM) die in delen van Japan een waarschuwing uitlokte aan bewoners om te schuilen. Ook woensdag lanceerde Noord-Korea meer dan twintig grond-luchtraketten, meldde het Zuid-Koreaanse leger.

Volgens Seoel vloog de intercontinentale raket ongeveer 7.602 km ver op een hoogte van 1.920 km en met een snelheid van mach 15 (vijftien keer de geluidssnelheid). ICBM-raketten zijn wapens met een zeer groot bereik, die ontworpen zijn om een kernkop naar de andere kant van de planeet te lanceren. De korteafstandsprojectielen ‘vlogen op een hoogte van ongeveer 330 kilometer met een snelheid van mach 5’, klonk het.

Mislukte lancering?

Zuid-Koreaanse functionarissen vermoeden dat de oefening met de langeafstandsraket is misgelopen, meldde het persbureau Yonhap. Woordvoerders van de Zuid-Koreaanse en Japanse ministeries van Defensie hebben dat nog niet bevestigd.

De Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada zei dat de regering het spoor van de raket boven de Japanse Zee was kwijtgeraakt, waardoor zij haar aankondiging dat de raket boven Japan had gevlogen, heeft gecorrigeerd. Volgens Yoji Koda, een gepensioneerde viceadmiraal en voormalig vlootcommandant van de Japanse marine, wijst het verlies van het radarbeeld van het projectiel op een mislukte lancering. ‘Het betekent dat er op een bepaald punt in de vluchtroute een probleem was met de raket en dat die uit elkaar viel’, zei hij.

Verlenging militaire oefeningen

De Verenigde Staten veroordeelden de lancering van de langeafstandsraket van Noord-Korea, zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Deze lancering is een duidelijke schending van meerdere resoluties van de Verenigde Naties. Het toont ook de dreiging aan van Noord-Korea’s onwettige programma’s voor massavernietigingswapens.’

Pyongyang lanceerde de raketten nadat het van de Verenigde Staten en Zuid-Korea had geëist dat ze zouden stoppen met grootschalige militaire oefeningen op het Koreaanse schiereiland. Het regime zei dat de recente golf van raketlanceringen en andere militaire activiteiten een reactie was op dergelijke oefeningen.

Donderdag kwamen de VS en Zuid-Korea overeen om de oefeningen te verlengen tot na vrijdag. ‘Een sterke, gecombineerde verdedigingshouding van de alliantie tussen de Roka (het leger van Zuid-Korea, red.) en de VS is noodzakelijk in de huidige veiligheidscrisis die escaleert door Noord-Koreaanse provocaties’, stond in de verklaring te lezen.

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn nationale veiligheidsteam ‘volgen de situatie op de voet’, zei Adrienne Watson, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. In een verklaring staat dat de Verenigde Staten ‘alle nodige maatregelen’ zouden nemen om de veiligheid te waarborgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden