camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

energie

Stroomverbruik lag in oktober 9,6 procent lager dan normaal

Uit de cijfers van de hoogspanningsbeheerder Elia blijkt dat de terugval in het stroomverbruik in de loop van het jaar toegenomen is.

donderdag 3 november 2022 om 3.00 uur

 Getty Images/iStockphoto

Het elektriciteitsverbruik van Belgische bedrijven en gezinnen is de ­afgelopen maanden spectaculair teruggevallen, blijkt uit cijfers van hoogspanningsbeheerder Elia. Vergeleken met het gemiddelde over de afgelopen 5 jaar lag dat in oktober 9,6 procent lager. Gecorrigeerd voor de weersomstandigheden bedraagt de ­daling 6 procent ten opzichte van het gemiddelde verbruik in die periode.

De daling van het elektriciteitsverbruik heeft waarschijnlijk te maken met verschillende factoren, zegt woordvoerster Marleen Vanhecke van Elia. Eerder dit jaar heeft de federale overheid een bewustmakingscampagne gelanceerd waarbij huishoudens werden aangespoord zuiniger om te springen met energie.

Daarnaast is er natuurlijk ook het effect van de prijs en de conjunctuur. Volgens de gegevens van Statbel was elektriciteit in oktober 85 procent duurder dan een jaar ­geleden. Het is dus logisch dat de gezinnen en bedrijven hun verbruik terugdringen. Een van de grootste stroomverbruikers van België, de zinksmelter Nyrstar, heeft zijn productie bijvoorbeeld vorig jaar al teruggeschroefd. Huishoudens maken zich zorgen over de impact van de energieprijzen op hun budget. Het consumenten­vertrouwen bevindt zich op een zeer laag niveau.

Uit de cijfers van Elia blijkt dat de terugval in het stroomverbruik in de loop van het jaar toegenomen is. Vooral de afgelopen maanden is de kloof met vorig jaar breder ­geworden. Tot augustus beperkte het minderverbruik zich tot maximaal 3 procent, maar in september en oktober is het verschil fors ­gegroeid. Ook gecorrigeerd voor de weersomstandigheden was de kloof met het normale gebruiks­niveau in september en oktober breder dan in het voorjaar en de ­zomer.

Uit de cijfers van Elia blijkt ook dat het aandeel zonnestroom in de productiemix fors is toegenomen. Voorlopige cijfers tonen dat in oktober 6,6 procent van de geproduceerde stroom uit zonnepanelen afkomstig was. In oktober vorig jaar was dat 3,9 procent. Zowel het zonnige weer als het stijgende aantal zonnepanelen vormt hiervoor de verklaring. In oktober waren zon en wind (op land en op zee) goed voor ruim 23 procent van de productie. De kerncentrales produceerden de helft van de Belgische stroom.

Behalve de elektriciteitsconsumptie lag ook het gasverbruik in oktober lager dan normaal, meldde De Tijd op basis van cijfers van de ­Europese organisatie Entsog. Zelfs als rekening wordt gehouden met de hoge temperaturen in oktober, lag het verbruik 28 procent lager dan verwacht. Het gaat daarbij wel uitsluitend om gezinnen en kleinverbruikers.

Aangeraden

Niet te missen